Mejla

Eva Franchell

Behandla inte gamla människor som barn

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stefan Löfven och Magdalena Andersson behöver fler äldre i politiken.
Stefan Löfven och Magdalena Andersson behöver fler äldre i politiken.

LEDARE

Det är tre månader kvar till valet och Socialdemokraterna lovar att sänka skatten för en miljon pensionärer. Stefan Löfven vill dessutom höja pensionerna för de fattigaste pensionärerna.
För en vecka sedan lovade även Moderatledaren Ulf Kristersson att ta bort pensionärsskatten. Nu vill alla partier gynna de gamla. De har slitit ett helt liv, de ska hedras, som finansminister Magdalena Andersson uttrycker det.

Fattigast i Norden

Och visst är det bra att den röd-gröna regeringen successivt minskar den orättvisa beskattningen av pensionärer. Visst är det bra att till och med Ulf Kristersson inser att Alliansens pensionärsskatt har varit orättfärdig. Det är inte rimligt att pensionärer ska tvingas betala högre skatt än arbetande människor.
Minst 231 500 pensionärer har i dag så låga pensioner att de klassas som fattiga. Våra pensionärer är faktiskt fattigast i Norden och det handlar framför allt om kvinnorna som jobbat i låglöneyrken, som tagit hand om barnen och som nu knappt har råd att köpa mat.

Äldre kan avgöra valet

Att Sveriges pensionärer uppmärksammas i valrörelsen är givetvis lovvärt och bra på alla sätt, men det plötsliga intresset har sin förklaring. Medan ungdomsväljarna minskar i antal ökar andelen äldre väljare. I årets val kommer var fjärde väljare att vara pensionär. Lägger man till dem som går och oroar sig för att de snart ska gå i pension blir det en väljargrupp som kan avgöra valet.
Det är därför partierna nu lovar guld och gröna skogar, bättre sjukvård och mer äldreomsorg i alla kommuner. Socialdemokraterna vill dessutom bryta de äldres ensamhet och satsa på pensionärsidrott. Äldreminister Lena Hallengren lanserar obligatoriska pensionärsråd i alla kommuner. Hon menar att det är viktigt att de allt fler äldre känner att de blir tagna på allvar och får vara med och påverka besluten.

Äldre ska in i riksdagen

Det är 68-generationen som nu går i pension och aldrig har de äldres intresse för politik varit så stort. Allt fler äldre kandiderar till riksdagen, men deras möjligheter att hamna på valbar plats har minskat. Visserligen har Stefan Löfven kommit till åren, men han anför riksdagens yngsta allra kandidater. Socialdemokraterna ska inte behandla gamla människor som barn. De äldre ska inte sitta i särskilda råd, de ska givetvis in i riksdagen och fullmäktige på samma villkor som alla andra.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

LÄS VIDARE

Pensionärskatten

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Pension

Socialdemokraterna

Moderaterna

Äldrevård

Stefan Löfven

Ulf Kristersson