ÅSIKT

Moderaterna blir högerpopulister

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Att i kristider beskriva invandrare som det stora hotet är
klassisk högerpopulism

Tecknare: ROBERT NYBERG

25 december 2008. Programledaren i P1 Morgon läser upp ett stycke ur moderaternas nya integrationsprogram och frågar: ”Är det inte så här sverigedemokraterna brukar

låta?” Moderaternas partisekreterare­ Per Schlingmann svarar: ”Det har jag faktiskt ingen aning om.”

Samma undfallenhet märks när Fredrik Reinfeldt vägrar svara på frågan om en alliansregering kan tänka sig att söka stöd hos sverigedemokraterna.

Moderaterna vill inte konfrontera främlingsfientliga högerpopulister. Moderaterna vill ha deras röster.

Men kristdemokraterna, då?

Den moderata retoriken har ändrats snabbt. I valrörelsen 2002 vann folkpartiet kortsiktiga framgångar på språktest och ”att ställa krav är att bry sig”. Nu följer moderaterna deras exempel och säger saker som hade varit omöjliga för bara ett år sedan:

”Det räcker inte att lära sig halva sanningen om Sverige. Acceptera och bli accepterad är en rimligare princip för den som kommer till Sverige än ohållbara löften om att bli försörjd av dem som redan bor här.”

Förslaget om invandrarkontrakt är en logisk följd av moderaternas högerpopulistiska retorik. ”Nyanlända” ska skriva under på svenska värderingar.

När Schlingmann ska ge exempel på typiskt svenska värderingar säger han att ”den svenska synen på jämställdhet är viktig”. I andra kulturer finns uppfattningen att mannen är den naturliga familjeförsörjaren, kvinnan har en annan roll, berättar han.

Hur har Schlingmann då tänkt sig att lösa konflikten med kärnfamiljsfundamentalisterna i kristdemokraterna, som drivit igenom ett vårdnadsbidrag som tvingar kvinnor tillbaka till spisen? Vad händer med kristdemokrater som inte skriver under på de värderingar Schlingmann kallar ”svenska”?

Sverige har lagar som vi alla måste följa. Gör vi inte det riskerar vi att straffas. Lagarna bygger på majoritetens värderingar, men det betyder inte att alla ”svenskar” faktiskt delar de värderingarna. Vore det så fanns inget våld mot kvinnor i vårt land. Inga hatbrott mot hbt-personer. Inga rasistiska arbetsgivare.

Kontraktet skapar klyftor

Värderingar börjar hos, och försvaras av, individer. De återspeglas i de

lagar som majoriteten stiftar. De är inget automatiskt resultat av någon ”folksjäl” eller ”nationell särart”. Enda sättet att skapa en gemensam samhällsgrund är att föra ständig dialog. En signatur på ett papper hjälper inte.

Moderaternas invandrarkontrakt är inte till för att stärka alla människors lika värde och individuella rätt. Kontraktet är moderaternas sätt att skapa klyftor mellan människor. Om ”vi” bara lyckas hålla ihop mot ”dem” blir allt bra igen, vill moderaterna signalera. Jobben och ekonomin, välfärden och tryggheten, allt blir bra.

Att i kristider beskriva invandrare som det stora hotet är klassisk högerpopulism.

ÅP

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik