Sorgen är omedelbar

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Skolskjutningarna får inte förlama. De måste leda till handling.

chock Matti Juhani Saari sköt tio elever innan han riktade pipan mot sig själv. Finland är ett av världens mest vapentäta länder och följer inte EU-direktivet som kräver 18-årsgräns för skjutvapen.
Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO/SCANPIX
chock Matti Juhani Saari sköt tio elever innan han riktade pipan mot sig själv. Finland är ett av världens mest vapentäta länder och följer inte EU-direktivet som kräver 18-årsgräns för skjutvapen.

24 September 2008. Inte igen! Tio studenter har skjutits ihjäl på en

yrkeshögskola i finska Kauhajoki. Gärningsmannen, den 22-åriga eleven Matti Juhani Saari, sköt även sig själv till döds.

Tragedin känns igen från Jokelaskolan. I november i fjol sköt den 18-åriga eleven Pekka-Eric Auvinen ihjäl sex andra elever, skolsköterskan och rektorn. Sedan sköt han sig själv i huvudet och avled.

Gärningsmannen i Jokela lade ut videosnuttar på Youtube där han poserade med sitt skjutvapen. Gärningsmannen i Kauhajoki verkar ha imiterat honom. Matti Sarri hade en hemsida som kretsade kring vapen och våld. Även han lade ut skjutfilmer på Youtube.

”När händer det här?”

Så sent som i måndags förhördes Matti Sarri om sina hotelser och vapenbilder på nätet. Troligen

en säkerhetsåtgärd i spåren av

Jokelatragedin. Polisen fann dock ingen anledning att dra in Matti Sarris vapenlicens eller att ta ifrån honom skjutvapnet. Han släpptes fri.

Finland är i chock. Det lilla landet i Norden delar skolskjutningarnas fasa med det stora landet i väster, USA. I Sverige frågar sig många: när händer det här?

Omgivningen förstår inte

Bakom skolskjutningar gömmer sig djupa personliga tragedier. Psykiska störningar tar form och förstärks under ytan. Omgivningen ser och förstår inte. Plötsligt är det för sent. Vanmakten har vänts i aggressivitet på det allra värsta sätt. Nya skolskjutare hämtar lätt inspiration från gamla. Den stora uppmärksamheten runt skolmassakrer kan, hur vidrigt det än är, upplevas lockande.

Låt oss för en gångs skull citera utbildningsminister Jan Björklund. I ett kondoleansbrev skriver han klokt:

”Att förebygga dessa händelser handlar inte om bevakning. Inga kameror eller detektorer i världen stoppar en beväpnad våldsverkare. Det handlar om att begränsa spridningen av skjutvapen, att ha en skolhälsovård och en ungdomspsykiatri som i tid hittar och slår larm om ungdomar som är på väg in i ett mycket farligt beteende.”

Finland är ett av världens mest vapentäta länder. Bara USA och Jemen har fler vapen per invånare. Lagarna är liberala. Många tusen tonåringar är registrerade som jägare och har därför rätt att äga vapen. Finland följer ännu inte EU-direktivet som kräver 18-årsgräns för skjutvapen.

Lagarna ska ses över

Efter skolmassakern i Jokela sa statsminister Matti Vanhanen att vapenlagarna skulle påverkas. Fram till skotten i Kauhajoki hade ingenting hänt. Inrikesministern Anne Holmlund lovade på en presskonferens i går att vapenlagarna ska ses över och skärpas.

Dagen efter dådet i Kauhajoki. Känslan av vanmakt och meningslöshet är svår att hantera. Sorgen omedelbar. Men skolskjutningarna får inte förlama. De måste leda till handling. Så att vi inte, om några månader, tvingas ropa:

Inte igen!

ÅP

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.