ÅSIKT

Nu vill Zuma ena ANC

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

21 DECEMBER 2007. Jacob Zuma har framgångsrikt genomfört revolten mot Thabo Mbeki, anklagad för centralstyre och elitism. Och för att föredra allianser med inhemskt och utländskt storkapital framför att driva kamp mot massfattigdom och social nöd.

I?går, i sitt första tal som ANC-ledare, förvandlade sig Zuma från det folkliga upprorets ledare till en stillsam samarbetsman, mer än något annat inriktad på att bevara regeringspartiets enighet. Organisationen är större än individer, sa han: ”Det får inte finnas ett Zuma-läger som står mot Mbeki-anhängarna.”

Vädjar om pengar

Med nästan bönfallande formuleringar vädjade han om investeringar och kapital, från utlandet och industrigrupperna i Sydafrika. Samtidigt lovade Zuma kamp mot orättvisorna, könsförtrycket och för ”omtankens samhälle”. Den eviga och svårlösta reformistiska ekvationen, som Mbeki inte klarade. Han misslyckades också med en annan komplicerad uppgift: att hålla samman det breda, heterogena ANC.

Zuma har vunnit stark kontroll över ANC:s partiapparat. Ställföreträdaren blir ANC:s avgångne generalsekreterare, ersatt i sin tur av en representant från kommunistpartiet.

Drar åt vänster

Facket, Cosatu, har varit helt lojalt med Zuma. Tyngdpunkten inom ANC har förskjutits kraftigt åt vänster. Kan Zuma svara mot kraven därifrån samtidigt som han behåller kapitalets förtroende och får stöd från regeringsteknokratin, till exempel den liberale finansministern Trevor Manuel?

Förmodligen tyngre uppdrag för den nye ANC-ledaren än att undgå fällande dom för korruption. En affär som skuggade glädjen på Zumas stora högtidsdag.

OS

ARTIKELN HANDLAR OM