En historisk seger i USA

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Barack Obama blir USA:s näste president. Valet av honom väcker drömmar om ett annat USA, kanske till och med en annan värld.
Foto: Foto: AP
Barack Obama blir USA:s näste president. Valet av honom väcker drömmar om ett annat USA, kanske till och med en annan värld.

5 NOVEMBER 2008. USA:s näste president heter Barack Hussein Obama.

Det är ett historiskt val där deltagandet var rekordstort. Barack Obama vann flest röstser. Ett resultat som väcker drömmar om ett annat USA, kanske till och med en annan värld.

När Obama vann i Pennsylvania och Ohio och gjorde bra ifrån sig i flera andra delstater som vanns av Bush 2004 anade de flesta hur det skulle gå. Flera delstater, inte minst i Mellanvästern, har sakta flyttat sig i demokratisk riktning. De etniska minoriteterna är på väg att ändra den sociala strukturen i tidigare konservativa delstater. Obamas stora förtjänst är att han dessutom fick dem att rösta.

Krass politisk verklighet

Med Barack Obama i Vita huset kan de hoppas på ett något rättvisare, mindre rasistiskt samhällsklimat.

Nu kommer Obama att möta en krass politisk verklighet. Bush har under sin tid vid makten byggt upp historiens största budgetunderskott. Finanskrisen och det följande krispaketet på 700 miljarder dollar och kostnaderna för krigen i Irak och Afghanistan skenar. Miljoner människor har vräkts från sina hem. Arbetslösheten ökar.

Mer dialoginriktad linje

Under de senaste veckorna har Obama talat tystare om sitt vallöfte om en mer heltäckande sjukförsäkring. I stället har krisen och dess hantering hamnat i fokus. Först måste stormen ridas ut, sedan kan reformerna skrivas ut.

Inom utrikespolitiken har Obama lovat en mer dialoginriktad linje än företrädaren. FN ska spela en större roll och USA ska inleda samtal med sina fiender, även med Iran om så behövs, för att minska spänningen mellan länderna.

Men även här lägger Bush-epoken hinder i vägen. Kriget i Irak är långt ifrån någon lösning. Alla inser att Irak inte kan bli stabilt utan ett amerikanskt samarbete med grannländerna, och förra veckans bombningar på syrisk mark har knappast underlättat en sådan strategi.

I Afghanistan trappas kriget upp, och befolkningen vänder sig allt mer bort från de amerikanska ockupationsstyrkorna. Samtidigt är läget i Pakistan instabilt och USA:s rykte i regionen sämre än någonsin.

Ett svårt utgångsläge som kan förhindra en snabb omläggning av politiken.

Sökande efter mening

Barack Obama har byggt sin kampanj kring ett vagt, relativt radikalt program, men den har i lika hög grad byggt på hans personliga berättelse. I sin bok ”Min far hade en dröm”, skriven innan han startade sin politiska karriär, berättar han om sitt sökande efter en identitet och en mening i tillvaron. Ett sökande som till slut kunde omvandlas till ett politiskt projekt.

Hans seger över det konservativa USA kräver respekt. Det gör även hans personliga resa. Lika lätt som det är att häckla myten om den amerikanska drömmen när den ställs inför en krass social verklighet, lika svårt är det att inte beröras av den i ett ögonblick som detta.

JB

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.