ÅSIKT

Talande brist på miljöpolitik

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: BJÖRN LINDAHL
ni minns väl Högfors? Det verkar inte så. Alliansen måste ha glömt sin miljöpolitik.
LEDARE

16 maj 2006. Den borgerliga alliansen har ingen miljöpolitik. Det manifesteras inte minst i det faktum att ingen av alliansens gemensamma arbetsgrupper behandlar miljöfrågorna. Någon modig centerpartist har ifrågasatt detta, men har fått snabba tillrättavisningar av sina allianstrogna partikamrater.

Alliansen inte överrens

Avsaknaden av en ventil för de borgerliga politiker som faktiskt bryr sig om miljöpolitiken har skapat en intern opposition i form av kristdemokraternas miljögrupp. Den presenterade i går en rapport som kristdemokraterna anser ska utgöra grunden för en borgerlig miljöpolitik. Gruppen föreslår att miljöpolitiken ska vara en central del av det gemensamma valmanifestet.

”Osäkerhet kring vilken miljöpolitik en alliansregering kommer att bedriva riskerar att avhålla väljare från att rösta för ett regeringsskifte”, skriver miljögruppen, där bland andra Europaparlamentarikern Anders Wijkman sitter.

Wijkman röstade för en förstärkt kemikaliepolitik på EU-nivå, det så kallade Reach. Däremot röstade moderaten Gunnar Hökmark för en försvagning av Reach.

Medan kd-gruppen vill att alliansen ska acceptera miljöskatter på EU-nivå, envisas moderaterna med att vilja ha ett ”starkt men begränsat EU”. Medan kd-gruppen föreslår bindande regler på EU-nivå vad gäller utsläpp från personbilar och lastfordon, tycker moderaterna att det är onödigt att utöka EU:s beslutsområden. Medan kd-gruppen föreslår att biståndet ska prioritera miljöinsatser, vill moderaterna minska biståndet.

Centern har glömt miljön

Inte bara moderaterna är en skurk i sammanhanget, det är alla allianspartier – inklusive centern, som verkar ha glömt sin gröna profil hemma i Högfors. Alla fyra partierna har drivit hårda kampanjer mot Stockholmsförsöket med trängselskatter. Samtidigt skriver kristdemokraternas miljögrupp att möjligheten att införa trängselavgifter i tätorter ska värnas. Gruppen skriver också att skatter och avgifter ”i många sammanhang är en överlägsen metod att lösa olika miljöproblem”. Under tiden fortsätter resten av den borgerliga alliansen sin hårda argumentation mot miljöskatterna.

Syns inte – finns inte

Avsaknaden av en gemensam alliansgrupp för miljöpolitik är talande. Miljöpolitiken finns inte. Det har visats tydligt under vårens partiledardebatter, där Fredrik Reinfeldt och de andra har varit svarslösa mot Göran Perssons gröna folkhem och oljekommission.

Den socialdemokratiska ledningen borde inse potentialen i miljöfrågan och ge den en central plats i valrörelsen. Skillnaderna kan inte bli tydligare.

NB

ARTIKELN HANDLAR OM