ÅSIKT

När öppnar folkpartiet dörren till kommunerna?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Jag borde ha sprungit ut naken och hoppat ner i vaken. Bastun var het men jag fegade ur vid ytterdörren. Klädde på mig i stället och åt en utmärkt fisksoppa på Hellasgårdens servering. Där satt två fransmän vid ett bord, uppenbarligen ditlockade av den exotiska vintermiljön.

Friluftsgården strax utanför Stockholm måste stå i någon guidebok. Jag har sett franska grupper hänfört beundra vinterbadande svenskar medan röken stiger från vattnet och skridsko­åkarna sveper förbi på Källtorpsjön.

Jag lovar, Olle Wästberg, chef för Svenska institutet. Nästa gång franska verb yr omkring som snöflingor i luften gör jag min fosterländska plikt och dyker bland isflaken. Trots att den antika Berkelvågen bredvid bastun visade alldeles för många kilo i tisdags.

Jag vet inte om vinterbad har så stora chanser på exportmarknaden. Annars var det en het vecka för tjänstehandeln, i skuggan av Muhammedbilder och KU-förhör.

De europeiska folkrörelserna mobiliserar mot förslaget till tjänste­direktiv. Facket kallar till demonstration nästa vecka, när parlamentarikerna ska rösta. De kräver bland annat att den omstridda ursprungslandsprincipen stryks.

Socialistgruppens ledning gjorde i onsdags upp med de konservativa om en kompromiss. Den är svår att värdera innan texterna ligger på bordet. Klart är i alla fall att parlamentet vill undanta fler områden än den svenska regeringen. Och att ursprungslandsprincipen skrivs om.

LO har arbetat effektivt för att värna arbetsrätten. Däremot har svenskarna varit mer lågmälda än Europafacket i sin kritik av hela direktivet.

Nu samlar SEKO, Byggnads, Attac och Miljöförbundet Jordens vänner namn mot förslaget i en budkavle. Efter kompromissen i parlamentet blir den avgörande frågan vad medlemsländerna säger.

Wanja Lundby-Wedin borde uppmana regeringen att gå åtminstone lika långt som EU-parlamentet.

Nej, Mauricio Rojas, så enkelt är det inte. Folkpartiets flyktingpolitiske talesman gjorde sitt bästa i veckan för att desarmera kritiken mot liberalernas dubbelmoral.

Integrationsverket manade landets kommuner att ta emot flyktingar. Den ”amnesti” som folkpartiet drivit så hårt betyder att mottagandet måste tredubblas i år. Integrationsverket riktar sig särskilt till 93 kommuner, som har vägrat skriva avtal om att hjälpa till. Folkpartister sitter vid makten i många av dem.

Borgerliga kommunpolitiker måste göra mer för att ta emot dem som nu får stanna i Sverige, skrev Rojas i ett pressmeddelande.

Rätt diskret, får man säga, eftersom det inte presenterades bland övriga utspel på folkpartiets hemsida.

Att måla ut flyktingminister Barbro Holmberg som ondskans inkarnation går bra. Att ta det praktiska ansvaret för människor på flykt verkar svårare. När sätter Lars Leijonborg press på de liberala kommunpolitikerna?

Pär Nuder letar efter pengar till vägsatsningar i Stockholm. Det är en del av försöken att vända opinionen i huvudstaden. Succén med trängselskatten har överraskat både de borgerliga partierna och socialdemokratin.

Snart måste regeringen berätta hur Nuders utspel om Förbifart Stockholm ska finansieras. Hur mycket ska komma från avgifter, hur mycket från statsbudgeten?

Det blir inte lätt att få med miljöpartiet på motorvägsbygget. Enklare borde det vara att finansiera bättre tågtrafik i Göteborg. Finns Västlänken på Nuders känsliga radar eller är det bara huvudstaden som gäller?

Mats Engström

ARTIKELN HANDLAR OM