Mejla

Pernilla Ericson

Det vi ser nu är en smärtsam skilsmässa

Valet 2018: Alliansens splittring är total

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Ulf Björklund (L).
Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Ulf Björklund (L).

”De är inte överens om särskilt mycket. Jag har hört dem bråka så mycket den senaste veckan”, säger Jimmie Åkesson till SVT:s morgonstudio.
Det är som att höra äldsta barnet prata ut inför familjeterapeuten, medan de sammanbitna föräldrarna ser på. Just nu följer vi hur ett äktenskap – alliansen – brakar samman, och det har pågått under lång tid. En gång i tiden var det ett högstatusförhållande, ett som grannarna i villaområdet avundades. Fredrik Reinfeldts allians höll sams, och kombinerade liberal framtoning – valfrihet framför allt, tvärnej till Sverigedemokraterna – med högerreformer som skattesänkningar, utförsäkringar och arbetslinje. Det var det ”nya arbetarpartiet” i nystrukna skjortor, som äntrade SUV:en på väg till det högbetalda jobbet. För unga, nyväckta högerväljare var det som om borgerlig splittring aldrig existerat. Ett succékoncept.

Moderaternas nej till SD blev ett nja

Men idéerna tog slut, och Reinfeldt lämnade. Det moderata nejet till SD blev plötsligt ett nja. Siffrorna dalade allt mer. Kinberg Batra ersattes av Kristersson. Skillnaderna inom alliansen växte. Liberalernas Jan Björklund lovade sina barn dyrt och heligt: ”Jag kommer aldrig medverka till att SD får makt”.
Bråken i villan med sjötomt eskalerade och kunde knappt döljas med hög musik, DaBuzz på skrällig volym. Grälen blev särskilt högljudda när Centerpartiet och Liberalerna backat från allianskravet att ge SD ordförandeposter i riksdagsutskotten.
– C och L måste sluta bete sig som amatörer, sa kristdemokraten Sara Skyttedal till Expressen.
– Din attityd är inte allianssammanhållande, röt Annie Lööf på Twitter.
Blanka ögon inför familjeterapeuten. Men det blev bara värre.
Aftonbladet avslöjade att Kristdemokraterna kräver posten som jämställdhetsminister om det bildas en ny alliansregering. Liberalerna, som är oense med KD om det mesta i familjepolitiken, avfärdade det rakt av.

– Att Ebba Busch Thor skulle få den ministerposten är uteslutet. Det är 2018, inte 1918, sa en källa med insyn inom Liberalerna.
Familjen försöker nu hålla skenet uppe. Stefan Löfven röstades bort, av alliansen och SD i samförstånd. Men nu börjar grannarna höra bråken. Tydligt se splittringen, där på andra sidan av den välansade häcken.

Villkoret från C och L är stöd över blockgränsen

Gränserna dras. Både Liberalerna och Centerpartiet vill ingå i en alliansregering enbart om det före tillträdet finns stöd nog i riksdagen för den första budgetpropositionen. Det stödet måste komma från andra sidan blockgränsen, understryker de. KD:s Ebba Busch Thor vill ta makten ändå – med hjälp av Jimmie Åkesson. Hon har god uppbackning, av 324 moderata ja till Sverigedemokraterna.

Trycket hårdnar på den lilla familjen.
– Vi kommer inte att släppa fram någon regering som inte ger oss något inflytande, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.
Familjeterapeuten har nu slut på formuleringar som ”Försök sätta ord på hur det här får dig att känna”.
I det här läget kan det vara bra att påminna om att det är sämre att stanna i en uppenbart dysfunktionell relation, även om det kostar på att lämna. Grannarna kan komma att kackla skadeglatt. Det kanske kostar i prestige, du kanske tvingas avstå från din SUV. Men det finns en värld där utanför. Du kan alltid träffa någon ny.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.