Mejla

Eva Franchell

Gamla människor är inga kattungar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Familjeveckan i all ära, i år är det faktiskt pensionärerna som kan avgöra valet. Aldrig tidigare har vi haft så många väljare över 65.

Var fjärde röst är en gammal röst.

Det är knappast något man märker av i årets valrörelse. På valaffischerna grinar idel släta politiker upp sig, inte en rynka så långt ögat når. Visst, Stefan Löfven, Margot Wallström och Peter Hultqvist har säkert haft god hjälp av bildbehandlingsprogrammet Photoshop. De är rynkigare i verkligheten.

Men signalen är tydlig. Inte ens gamla politiker får se gamla ut på bild.

Personligen är jag dödligt trött på all denna ungdom. Vi som är gamla vet ju av egen erfarenhet att unga människor faktiskt har mer oförstånd än äldre.

Dumrekord

Valrörelsens dumrekord slogs nog av DN:s halvgamla kulturskribent Kristofer Ahlström när han påstod att äldre människor har svårt att förstå att klimatet kräver förändringar.

Han påstår att de äldre bara vill fortsätta att äta kött och flyga till Pattaya. Härom året hade han en gammal kvinna till bordet och hon hade minsann ingen flygskam.

Inte tycker jag att bordsdamen verkar vara särskilt representativ för de äldre. Snarare avslöjar hon att kulturskribenten rör sig i en liten välbesutten krets som alltid tagit för sig.
Utanför den finns alla de vanliga fattigpensionärerna som inte ens har råd att ta bussen till sina barnbarn.

Det är tufft att gå från full lön till liten pension. Det handlar om en omställning som ställer stora krav på äldre människors uppfinningsrikedom, så kom inte och påstå att gamla inte klarar förändringar.

"Traditionellt har äldre betraktats som partilojala och föga ombytliga. Så var det kanske förr.”, skriver miljöpartisterna Ingrid Bergman och Per Gahrton i Sydsvenskan.

70-talets miljökamp

De påminner om att det var dagens pensionärer som drog igång 68-revolten och 70-talets miljökamp. En del av oss var världsförbättrare medan andra gick med i Konservativ skolungdom. Äldre människor är fortfarande lika olika. En del kommer att rösta på sitt vanliga parti medan andra revolterar och röstar på något nytt. Faktum är att bland pensionärerna i SPF Seniorerna kan varannan tänka sig att byta parti.
Det handlar inte om en homogen grupp med likadana åsikter eller behov.

Ändå beskrivs de äldre i klump, lite som barn. I en partiledardebatt talade till exempel Stefan Löfven om ”våra pensionärer”. Inte skulle han beskriva andra grupper på det viset. Våra metallarbetare?

Annie Lööf vill återupprätta vår värdighet och Ebba Busch Thor lovar att inte svika oss. Man kan bli knottrig för mindre. Inte ens riktigt gamla människor ska tilltalas som de vore barn eller kattungar. Så sluta tala om äldre i de sista valdebatterna.

Tala till dem i stället.

Och ta fram pengarna. Som alla andra delar av befolkningen vill de äldre ha mer pengar i plånboken. Inte för att de vill flyga till Pattaya utan för att de vill fortsätta att leva anständiga liv.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!