SD:s hatretorik är grogrund för våld

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mordbränderna är rasismens fortsättning med andra medel.

I natt brann Fululidsskolan i Kungsbacka, Larmet kom vid 23-tiden och enligt räddningstjänsten slog lågor upp genom taget.

Tanken var att skolan skulle bli nytt hem åt 170 asylsökande men nu är det osäkert vart de ska ta vägen.

Fululidsskolan är det tredje planerade asylboendet som brunnit på kort tid. Natten mot lördagen började elden spridas i Kånna skola i Ljungby kommun. När bandkåren kom fram var byggnaden övertänd och spridningsrisken stor. I Kånna hade kommunen så sent som i fredags färdigställt ett 80-tal platser.

Mordbrand

I tisdags brann en barack i Arlöv som skulle ha gett bostad åt ensamkommande flyktingbarn. Tanken var att de skulle flyttat in dagen efter.

Sannolikheten att bränderna i Kungsbacka, Ljungby och Arlöv skulle vara något annat än mordbrand är naturligtvis inte så stora.

Snarare är de en del av ett nytt mönster. Både flyktingar och tiggare har återkommande angripits. Och kommer troligen attakeras igen.

Mordbränderna är rasismens fortsättning med andra medel.

Hatretorik

"Ord kan verka som små, små doser av arsenik. De slukas obemärkt, de verkar inte ha någon betydelse, men efter en tid visar sig giftets verkningar.”

Victor Klemperer, en tysk-judisk professor som levde under andra världskriget såg med egna ögon hur orden, språket, hatet blev till dödliga vapen i de styrandes händer.

Sverigedemokraterna har länge försökt sprida en apokalyptisk stämning kring invandring. Deras anhängare på nätet verkar på riktigt tro att landet står inför sin undergång, att svenskar snart blir i minoritet och att alla i Sverige ska tvingas bli muslimer.

Ensamma galningar

På SD:s hatsajter, med direkta kopplingar till partiledningen, sprids denna världsbild i ett allt högre tonläge som sedan sprids vidare på Flashback och sociala medier.

Resultatet är att människor radikaliseras och i värsta fall tar saken i egna händer. Om Sverige håller på att gå under måste ju någon stoppa det, eller hur?

Att spela på fördomar och rikta udden mot minoriteter, flyktingar och tiggare är oerhört farligt, särskilt i den situation Sverige just nu befinner sig i.

Inget ansvar

När man talar med Sverigedemokraterna själva avsvär de sig allt ansvar. De anser inte att de kan anklagas för vad deras sympatisörer gör.

Men SD skulle, om de ville, kunna kyla av det hat som exploderar mot flyktingar och tiggare på nätet. Men istället gör de tvärtom.

I veckan höll partiet en pressträff och meddelade att de ska ta till utomparlamentariska metoder eftersom riksdagsarbetet inte gett önskat resultat.

Den uppmaningen kan sluta hur illa som helst.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.