Mejla

Eva Franchell

Sossarnas förlorade hjärta

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

John Zanchi och Lena Rådström Baastad

På 70-talet gick unga socialdemokrater till val med parollen "Du som har hjärtat till vänster".
Fyrtio år senare kan man undra var det hjärtat har tagit vägen.

För det var en tuff valstrategi Socialdemokraterna presenterade i går. Välfärden fanns visserligen med, men när partisekreteraren Lena Rådström Baastad och valgeneralen John Zanchi presenterade sina budskap handlade det mesta om brott och straff.

Socialdemokraterna vill ha lag och ordning, en snabbare integration och en bättre välfärd.
– Vi har en politisk dagordning i dag som i någon mening är auktoritär, det finns i väljarkåren en önskan om att någon ska ta kontrollen över samhällsutvecklingen, konstaterade John Zanchi när han beskrev människors "nya otrygghet".

Den otryggheten handlar inte om fattigdom, orättvisor eller otrygga anställningar. Den handlar inte om rädslan för klimatförändringar, utan nästan bara om rädslan för att bli nerslagen på gatan.

En macho-produkt

Socialdemokraterna köper därmed Moderaternas och Sverigedemokraternas världsbild och risken finns att valet kommer att bli en tävling om vem som vill ha flest poliser.

Tobias Baudin i det stora kvinnoförbundet Kommunal är också rädd för att välfärdsfrågorna glöms bort i årets valrörelse. Den nya strategin är i sanning en macho-produkt och vi ska vara glada att välfärden fortfarande finns med som en punkt på den prioriterade listan.

Vi får hoppas att Socialdemokraterna snart hittar sitt hjärta igen och går till val på fasta jobb, bättre cancervård, en tryggare äldreomsorg - och fler poliser.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM