Mejla

Ingvar Persson

Vårdskandalen ger inga politiska poäng

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Kristdemokraternas Anders Andersson har levererat ett av de märkligaste bidragen till debatten om Caremas vanvård av äldre. I en debattartikel om äldrepolitiken stal Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten i veckan formuleringar från socialdepartementet. Det upprör Andersson.

”Vi kristdemokrater får göra ett grundarbete för att andra partier ska kunna sola sig i lånta fjädrar” sa han häromdagen till SVT:s Rapport.

Om vi bortser från Anderssons dunkla bildspråk har han rätt i att historien är pinsam för Moderaterna. Pinsam därför att de har ett partikansli som plagierar på ett sätt som skulle leda till underkänt i vilken högstadieklass som helst. Pinsamt därför att de har en partisekreterare som presenterar formuleringar från regeringskansliet som politisk förnyelse.

Men upprörande? Knappast, i alla fall inte på det sätt Andersson tänker.

Kristdemokraterna ingår i en moderat regering, och det regeringen gör bedöms förr eller senare som moderat politik. Det är därför väljarna har så svårt att till exempel förstå meningen med ett parti som Kristdemokraterna.

Däremot kan Anderssons utspel vara upprörande på ett annat plan. Att en riksdagspolitiker, precis när äldrevården skakas av den värsta skandalen på åratal, tycks tro att det skulle ge politiska poäng att lyfta fram att det egna partiet ansvarar för missförhållandena visar hur fjärran från verkligheten han lever.

Andreas Andersson och Kristdemokraterna ska vara mycket glada om väljarna förknippar skandalerna på Carema med Sofia Arkelsten och inte med Maria Larsson.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN