ÅSIKT

Göran Hägglund – en frustrerad hemmafru

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Kristdemokraterna gillar verkligen inte skilsmässor. Folk ska hålla ihop. För baaarnens skull, om inte annat.

Göran Hägglund börjar allt mer likna en frustrerad hemmafru, vars äktenskap inte blev som hen tänkt sig: ”Vi sa ju att båda skulle få utrymme i det här förhållandet, men nu handlar det bara om dig, dig, dig, Fredrik!”

I den polyamorösa relation som är alliansen har Göran Hägglund offrat allt, utplånat sin egen personlighet. Och detta är tacken: både väljare och Fredrik Reinfeldt har tappat intresset.

Göran Hägglund brukar själv rekommendera äktenskaps­rådgivning när det börjar knaka i fogarna. I alliansen är det tydligen en romantisk tågresa samt fredagsmys hemma hos Annie Lööf som ska rädda relationen.

Mycket talar dock för att det redan är för sent.

Moderaternas historiska kupp var att surra Folkpartiet och Centerpartiet vid allians­masten. Den rörliga mitten i svensk politik bestående av socialliberaler och försiktigt värdekonservativa centerpartister försvann. Det var dem Socialdemokraterna brukade göra upp­görelser med – om skatterna, om energipolitiken. Nu målade Reinfeldt in Sveriges mesta maktparti i förlorarhörnet tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Fredrik Reinfeldts största skräck är att alliansen ska spricka, och att Center­partiet och Folk­partiet ska lämna relationen. Då flyttas makten till­baka in till politikens mitt.

Och det finns skäl för Reinfeldt att vara orolig. Centerpartiet krymper stadigt. Annie Lööf är visserligen en svag partiledare, men det verkliga skälet till väljarflykten är den politiska

omsvängning som påbörjades under Maud Olofsson. Stödet för lönesänkningar och uppluckrad anställningstrygghet var inte riktigt så stort som Ayn Rand-apologeterna i CUF hade räknat med.

Folkpartiet krymper också stadigt. I veckan hördes upprop från frustrerade ungliberaler som efterlyste skilsmässa med alliansen. Jan Björklund har hittills haft sina medlemmars stöd, men någonstans vid fem procents väljarstöd i kombination med en

havererad skolpolitik går väl smärtgränsen även för lib­eraler. Kristdemokraterna, däremot, struntar Reinfeldt blankt i.

Deras väljare kommer aldrig flytta över blockgränsen, utan kommer hem till Moderaterna om det på allvar börjar luta åt att KD åker ur riksdagen. Krampaktiga leenden och tågsatsning till trots, sanningen är nog att alliansäktenskapet är på upphällningen, och den blockpolitiska parentesen i svensk politik på ett eller annat sätt tar slut efter valet 2014.

Det är bara Göran Hägglund som inte ser det. Han gör som en riktig krist­demokrat. Håller fast vid ett uselt äktenskap fastän det borde ha avslutats för länge sen.

avKarin Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM