Mejla

Anders Lindberg

S-retoriken kan ge Sverige frostskador

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I fredags föreslog Socialdemokraterna billigare mediciner och i går öppnade Stefan Löfven för en ny form av förmögenhetsskatt. De senaste veckorna har det kommit en strid ström av bra politik från regeringen.

En nästan borttagen karensdag, 14 000 fler anställda i vården, en halv miljard kronor till cancervård, stopp för Försäkringskassans tvåårsomprövningar av LSS, förbud mot utvinning av uran, fler civilanställda i polisen och en utredning om bättre a-kassa.

Bland annat.

Men så fort statsråden lämnar manus verkar det gå sämre.

Tänkte högt

Som när Magdalena Andersson tänkte högt om tiggeri från riksdagens talarstol i veckan.

– Alla som ger till tiggare ska veta att man riskerar att bidra till människohandel, sa finansministern.

Och det vill man ju inte.

I sak är Magdalena Anderssons uttalande antagligen inte sant. När Aftonbladet frågade henne om belägg blev svaret: "Det har fallit en dom, så det är mot den bakgrunden".

Men att från ett enskilt fall dra den generella slutsatsen att alla som tigger kan vara offer för människohandel och att man därmed inte ska skänka till någon är naturligtvis inte rimligt.

Finansministern får självklart tycka vad hon vill - men inte sprida myter om utsatta människor.

Militär till förorten

Uttalandet påminner lite om när Stefan Löfven inte ville utesluta att skicka militär till förorten. Det skedde också utanför manus i en fråga väckt av en sverigedemokrat.

I svaret fanns ingen värme, ingen eftertanke - som om politiken reducerats till en tävling i att framstå som så hård som möjligt.

Antagligen försöker regeringen vara lite småpopulistisk med den här typen av utspel. Gissningsvis har någon på statsrådsberedningen tittat för djupt i en opinionsmätning och dragit slutsatsen att här finns röster att vinna.

Men är det verkligen så?

En bieffekt är ju att ingen längre pratar om alla bra saker regeringen faktiskt gör. Vem minns nu de billigare medicinerna och den slopade karensdagen?

Uppmaningen att inte skänka pengar till tiggare tog allt syre - som symbolpolitik så ofta gör.

”Skapar splittring”

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gick i veckan ut och varnade för att Ryssland försöker sprida fyra så kallade "narrativ" om Sverige. Alltså falska bilder av verkligheten.

– Man driver in en kil för att skapa splittring, det är den gamla härska och söndra-tekniken, säger utredaren Fredrik Konnander.

Det första narrativet handlar om migration med budskapet att Sverige är "ett land i förfall, där lag och ordning inte upprätthålls".

Känns det igen?

Poängen med propagandan, säger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, är att förstärka konflikter som redan finns kring verkliga sakfrågor. Varken Vladimir Putin eller högerextremister har hittat på att flyktingkrisen 2015 utsatte Sverige för stora påfrestningar.

Men i propagandan blir det ett bräckjärn för att polarisera och göra oss svagare.

Politiskt deprimerade

Hur har vi då som land hanterat de senaste årens alla debatter om migration, lag och ordning, tiggare och liknande?

Vi verkar ha blivit politiskt deprimerade, nästan uppgivna. Från höger till vänster upprepar politikerna samma budskap om "att lyssna på människors oro" och sedan föreslår de hårdare tag.

Både Socialdemokrater och Moderater verkar välja strategin att följa opinionen - i stället för att leda den. Det kan leda till en förfärlig valrörelse.

"Vi har inget att frukta förutom fruktan själv" sa Franklin D. Roosevelt, amerikansk president på 30- och 40-talen när han lyfte sitt land ur den stora depressionen efter börskraschen 1929.

Vår kollektiva politiska depression bör behandlas på samma sätt. Rädsla och att ställa människor mot varandra leder inte till något bra samhälle. Dyster retorik leder till ett dystert samhälle.

Våren blir varm

Enligt metrologernas långtidsprognos kommer våren att bli varm. Jag tror de har rätt, kanske mest för att jag så gärna vill ha lite sol och värme igen.

Det gäller även politiken. Jag får frostskador av alla hårda tag, av den iskyla som har letat sig ut från de borgerliga ledarsidorna och in i vår vardag.

Så här kallt är inte Sverige egentligen.

Vårt land består inte av cyniker och egoister som bara tittar i den egna plånboken. Sverige är värme och glädje, generositet och välvilja.

Det vet Magdalena Andersson och Stefan Löfven egentligen.

Hukar inte

Vi har aldrig varit ett folk av små människor som hukar i röda stugor av rädsla när förändringens vindar blåser genom världen. Sverige är världens modernaste land, öppet mot omvärlden och nyfiket inför framtiden.

Ekonomin går som tåget och de senaste åren har en kvarts miljon jobb skapats. Vi har en välfärd andra bara kan drömma om och en arbetsmarknad nästan helt utan strejker där även vanligt folk får högre reallöner.

Det är detta som är socialdemokratisk ideologi i praktiken, föreningen av jämlikhet och utveckling, av välfärdsstat och stor individuell frihet.

Och det är denna politik Socialdemokraterna just nu bedriver. Varför de döljer den i en retorisk dimma om annat är faktiskt en gåta.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Magdalena Andersson

Socialdemokraterna

Stefan Löfven

Tiggeri