ÅSIKT

Den svenska vintern slår hårt mot tiggarna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: MATS STRAND
För den som tvingas bo i en bil, en uttjänt husvagn eller ett tillfälligt skjul är den svenska vintern livsfarlig.

avIngvar Persson

LEDARE

I natt kommer vintern till södra Sverige. SMHI varnar för snöfall i hela Mellansverige och i Dalarna kan det handla om flera decimeter.

Svensk vinter betyder vardagsproblem i trafiken, ökade uppvärmningskostnader och att det är dags att plocka fram vintergarderoben. Bekymmer vi har lärt oss att leva med och hantera. I samhällets marginal får dock vintern större konsekvenser än så. Det gäller till exempel de omkring 4 000 östeuropéer som finns i Sverige för att tigga.

För den som tvingas bo i en bil, en uttjänt husvagn eller i ett tillfälligt skjul är den svenska vintern livsfarlig.

Hårdare tag

Dagens Nyheter har låtit undersöka stockholmarnas inställning till tiggeriet, och den har förändrats det senaste året. Mer än hälften, femtiofem procent, av stockholmarna vill nu ha ett förbud. För ett år sedan svarade mindre än en tredjedel av stockholmarna att tiggeri borde förbjudas.

Undersökningen gäller som sagt huvudstaden, men resultatet speglar nog en stämningsförändring i hela landet. Tiggaren utanför Coop-butiken gör den europeiska fattigdomen synlig, och för varje dag blir det allt tydligare att några slantar i en skål inte innebär en lösning.

Från regeringen har svaret oftast varit att hjälpen måste erbjudas på plats, i Rumänien och Bulgarien. Frivilligorganisationer, EU-stöd och påtryckningar på regeringsnivån. Men det har knappast påverkat situationen utanför Coop eller ICA.

Testballong

I slutet av sommaren släppte civilminister Ardalan Shekarabi upp en testballong. Han förklarade att regeringen tänkte studera de förbudsmodeller som tillämpas i Danmark och Norge. Shekarabi ville - som han uttryckte saken - få bort problemet från våra gator.

Tiggeri kan aldrig vara ett anständigt lands svar på utsatthet eller lösningen på människors missär. Det förstör samhällets relationer, gör att människor utnyttjas och det löser inte fattigdomen.

Det gör å andra sidan inte ett förbud heller. Vid sidan av principiella invändningar handlar om att människor måste ha rätt att be om hjälp blir ingen mindre utblottade därför att deras fattigdom förbjuds. Och ingen - inte ens civilministern - kan rimligen tycka att de poliser som finns ska användas för att bötfälla tiggare.

Diskutera alternativ

På sikt finns lösningen i tiggarnas hemländer, men vi har knappast tid att vänta. Tillsammans med kollegorna i regeringen måste Ardalan Shekarabi sätta sig med frivilligorganisationer, kommuner och myndigheter och diskutera alternativ till ett symboliskt förbud. Det behövs åtgärder för att minska utsattheten, misären och - faktiskt - själva tiggeriet. Och de behövs här och nu.

Så här får det inte se ut nästa gång vintern kommer.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM