Ledare

Ett folk, ett land och ett medborgarskap

Av: 

Daniel Swedin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SD:s Jimmie Åkesson
SD:s Jimmie Åkesson

LEDARE

Sedan 17 år tillbaka kan svenskar vara medborgare i två länder och den som skaffar ett svenskt medborgarskap får behålla sitt gamla.

Medborgarskap är känsliga saker. Genom medborgarskapet regleras relationen mellan individen och staten. Det är i medborgarskapet ens politiska och sociala rättigheter finns, och med ett dubbelt medborgarskap - till exempel ett svenskt och ett bosniskt – kan man lättare arbeta, äga fastigheter och bo i två länder.

För Sverigedemokraterna är medborgarskap särskilt känsligt. I sitt principprogram från 2011 skriver man att den ”som är svensk medborgare skall inte kunna inneha annat medborgarskap utöver det svenska och endast svenska medborgare skall ha rösträtt i allmänna val”.

I helgen uppmärksammades detta av den finländska dagstidningen Helsingin Sanomat. I Sverige bor det nämligen minst 109 000 människor med finländskt medborgarskap.

– Många vill behålla finskt medborgarskap för att man vill ha känslomässig koppling till landet där man är född. Jag utgår ifrån att diskussionen bland våra medlemmar kommer i gång nu när det här bli känt, säger Voitto Visuri, ordförande i Sverigefinska Riksförbundet, till Aftonbladet.

Den svenskfinska vreden tycks ha stört SD, ty snart var Jimmie Åkesson ute och sa att principen om ett medborgarskap inte gäller nordbor. Och i sociala medier påstod partiet att det spreds lögner om SD till "finlandsvenskar". För ett parti som är så besatt av härkomst och tillhörighet är det ju lite roligt eftersom finlandssvenskar är vad man kallar den svenskspråkiga minoriteten i Finland.

Nåväl, nu har Åkesson kommit på att det finns ett undantag för människor med norska, danska, finska och isländska medborgarskap. Vad med polska, tyska, brittiska, chilenska? Människor från det forna Jugoslavien? Ska de säga upp sina medborgarskap om SD får bestämma?

Den diskussion Voitto Visuri anade förekom bland människor i Sverige med finskt medborgarskap förekommer även i dessa grupper. För att inte tala om människor som kommit från diktaturer som Syrien, Iran och Somalia och har medborgarskap som i praktiken inte går att säga upp.

Det tycks lämna SD iskalla.

– Det skickar signaler när man har flera nationstillhörigheter. Vad är hemma? Vi menar att man ska bygga en samhörighet i det land man har som sitt hemland, säger partiets migrationspolitiska talesperson Paula Bieler till Aftonbladet.

Exakt. Det här handlar inte om folk med finska pass. Det handlar om krav på samhörighet och lojalitet.

Om man läser vidare i partiets principprogram visar det sig att SD ser en skillnad mellan att vara svensk medborgare å ena sidan och att tillhöra den svenska nationen å andra sidan.

I programmet står det: ”Sverigedemokraterna skiljer på medborgarskap i den svenska staten och tillhörighet till den svenska nationen”. Helt svensk är man bara om man "talar flytande svenska, uppfattar sig själv som svensk, lever i enlighet med den svenska kulturen, ser den svenska historien som sin egen och känner större lojalitet med den svenska nationen än med någon annan nation.”

En person med svenskt medborgarskap som uppfattar sig som svensk kan alltså hamna utanför den svenska gemenskapen om den har ickesvensk bakgrund och inte talar "flytande svenska" eller inte identifierar sig med berättelser om Karl XII.

Principen i dag är att man är svensk från den stund man fått sitt svenska medborgarskap. För SD är det vad man anser om gamla krigarkungar och hur man firar midsommar som ska avgöra det.

Det är trams, men det är farligt trams.

Publisert:

LÄS VIDARE

Jimmie Åkesson och Annie Lööf i migrationsbråk

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Valet 2018

Politik

Nationalism

Valet i Sverige

Karl XII

Jimmie Åkesson