Mejla

Anders Lindberg

Billström skämmer ut Sverige

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tolkarna i Afghanistan har hjälpt Sverige. Två har stupat i svensk tjänst. Det är vår tur att hjälpa dem.

Aminullah Ahmadi är tolk åt de svenska soldaterna i Afghanistan. Försvarsmakten bekräftar att det finns en hotbild mot tolkarna när den svenska styrkan åker hem. Ändå vill inte Tobias Billström (M) hjälpa dem.
Aminullah Ahmadi är tolk åt de svenska soldaterna i Afghanistan. Försvarsmakten bekräftar att det finns en hotbild mot tolkarna när den svenska styrkan åker hem. Ändå vill inte Tobias Billström (M) hjälpa dem.

Sveriges överbefälhavare Sverker Göranson är tillbaka från sin sjukskrivning. Det första han gjorde var att ta strid för de tolkar som arbetar åt Försvarsmakten i Afghanistan, tolkar som Tobias Billström (M) vill lämna kvar när Sverige lämnar nästa år.

- Det måste finnas en grad av medmänsklighet, säger ÖB till Dagens Nyheter.

Diskussionen om tolkarna har rasat sedan i somras. Då sökte 24 tolkar om asyl i Sverige. Eftersom de sökte från Afghanistan så behandlades inte ens ansökan. Trots detta hade ansvarig minister bilden klar.

- Det skulle vara helt orimligt om en person som varit anställd av svenska staten fick en förmånligare behandling, sa Tobias Billström till TT.

Men tolkarna är inte vilka lokalanställda som helst. De följer med de svenska soldaterna på fältet och tar stora risker. Utan deras hjälp skulle inte insatsen kunnat genomföras. Hotbilden mot tolkarna förstärks när Sveriges militära insats avvecklas.

- Vi ska inte glömma bort att två tolkar har stupat i sitt arbete för oss, säger Försvarsmaktens insatschef Anders Silwer enligt ett pressmeddelande.

Från Försvarsmakten har irritationen varit påtaglig. Den 12 mars skrev man och krävde en lösning av regeringen.

"När det gäller denna grupp, som är särskilt utsatt, anser Försvarsmakten att andra myndigheter bör överväga möjligheten att ge stöd, till exempel inom systemet för den nationella flyktingkvoten."

Tobias Billström agerande skämmer ut Sverige. Dessutom försvårar hans agerande för Sverige vid framtida insatser. Många andra länder i motsvarande situation ordnar särskilda program för att hjälpa sina tolkar. Det borde Sverige också göra.

Det är bra att ÖB och Försvarsmakten tar strid i frågan. Samtidigt är det outhärdligt pinsamt att det ska behövas.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN