Mejla

Daniel Swedin

Priset för arbetslösa unga är för högt, Löfven

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Arbetslöshetens pris betalas av den arbetslöse, med förlorat självförtroende och en växande känsla av att inte vara behövd.

Stäng inte dörren för löftet om att ungdomsarbetslösheten ska ha en tidsgräns, Stefan Löfven.
Stäng inte dörren för löftet om att ungdomsarbetslösheten ska ha en tidsgräns, Stefan Löfven.

Stefan Löfven och Socialdemokraterna har gjort ett stort nummer av att det är jobben och kampen mot arbetslösheten som ska prioriteras i allt politiskt arbete. Partiet presenterar framtidskontrakt, affärsplaner, utspel och pratar jobb, jobb, jobb.

Men i en jobbfråga verkar man, smått obegripligt, vika undan.

Det handlar om ungdomsarbetslösheten. I dag står närmare 150 000 unga utan arbete - nästan var fjärde ungdom mellan 15 och 24 år. Samtidigt blir de långtidsarbetslösa ungdomarna allt fler. Tidigare har Socialdemokraterna sagt att man i regeringsställning kommer lova att ingen under 25 år ska behöva gå arbetslös längre än sex månader. Men i den socialdemokratiska partiledningens förslag till kongressen i april har tidsgränsen tagits bort.

Det kommer det bli bråk om på kongressen.

Ungdomsförbundet SSU har tidigare riktat skarp kritik mot partiledningen för att man slopat tidsgränsen. Dessutom driver man att partiet ska ställa sig bakom att samhället ska erbjuda arbetslösa ungdomar jobb, utbildning eller praktik inom 90 dagar - tre månader, alltså.

Lyssna på SSU igen

– Partiledningen vill inte ställa sig bakom våra krav eftersom man är rädd för att det kommer att kosta för mycket pengar, sa förbundsordföranden Gabriel Wikström till Aftonbladet i mitten av februari.

Som om inte ungdomsarbetslösheten i sig kostar samhället pengar, med socialbidrag och arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Och kanske, för ett fåtal missbruk och kriminalitet. Arbetslöshetens pris betalas av den arbetslöse, med förlorat självförtroende och en växande känsla av att inte vara behövd. Drömmar som inte blev och chanser som går förlorade.

I dag drar SSU i gång en kampanj direkt riktad mot kongressen för att partiet ska ställa sig bakom kravet på en 90-dagarsgaranti. Med all rätt.

Idéen att ingen ung ska behöva gå arbetslös längre än 90 dagar är inte ny. Inför valet 1994 fick dåvarande SSU-ordföranden Karl-Petter Torwaldsson igenom ett nästan identiskt förslag.

Partiet borde lyssna på sitt ungdomsförbund i år igen. De verkar inse att det inte den som säger "jobb" oftast som vinner valet. Den som har bästa jobbpolitiken, däremot...

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin