Mejla

Daniel Swedin

Dags att regeringen röjer upp i bärskogen

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Människor från Sydostasien och Östeuropa kommer till Sverige för att plocka bär och tjäna pengar.

Men många får inte avtalad lön, de tvingas jobba sex dagar i veckan, från tidig morgon till sen kväll. De får bo i förläggningar med usla sanitära förhållanden.

Sedan åker de hem – svårt skuldsatta. Hur människor behandlas i våra bär­skogar är i många fall rent skamligt.

I går presenterade organisationen Swedwatch sin tredje rapport om villkoren för utländska blåbärsplockare. De visar att många plockare fortfarande arbetar under bedrövliga villkor. Ofta är det så kallade ”fria plockare”, bärplockare från EU-länder eller med ­turistvisum som inte har någon riktig arbetsgivare i Sverige. Människohandelsskandalen i uppländska Mehedeby handlade om fria plockare från Bulgarien.

De senaste åren har det trots allt gjorts insatser för att förbättra situationen när det gäller den utomeuropeiska arbetskraftsinvandringen. Och det har enligt Swedwatch gett resultat.

Till exempel måste de asiatiska ­bemanningsföretagen som anställer thailändska plockare nu följa svenska kollektivavtal.

Problemet är att det inte hjälper de fria plockarna från Europa som inte har någon riktig arbetsgivare.

Den viktigaste slutsatsen i Swedwatchs rapport är därför att Migrationsverket måste ta ett helhetsansvar för bärplockarnas situation. Myndig­heten bör tillsammans med grossisterna, uppköparna och ­facket sätta upp ­ramar för hur många bärplockare som ­behövs för att plocka de bär som finns.

Med ett sådant system skulle det bli en tydligare press på att bärplockarföre­tagen tar sitt sociala ansvar, menar Swedwatch.

Det är dags för regeringen att ­berätta hur man vill bekämpa utnyttjandet och rättslösheten i våra blåbärsskogar.

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN