Mejla

Daniel Swedin

Fas 3 – ett svek som bara rullar på

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Många känner sig utnyttjade” Sysselsättningen som erbjuds i fas 3 är ofta inget annat än tidsfördriv – som dessutom skamlösa företagare tagit chansen att tjäna pengar på. Men trots att riksdagen beslutade att inga fler långtidsarbetslösa skulle skickas dit fortsätter verksamheten.
Foto: MAGNUS WENNMAN
”Många känner sig utnyttjade” Sysselsättningen som erbjuds i fas 3 är ofta inget annat än tidsfördriv – som dessutom skamlösa företagare tagit chansen att tjäna pengar på. Men trots att riksdagen beslutade att inga fler långtidsarbetslösa skulle skickas dit fortsätter verksamheten.

10 JUNI 2013. Arbetslöshet

Jaså, du har blivit arbetslös nu? Du är inte ensam. Ungefär 400 000 människor var det i april – en ökning med 16 000 personer på bara ett år. 8,5 procent av den svenska arbetskraften står utan jobb – och mer än hälften av er har varit arbetslösa i mer än ett halvår.

Så vad kommer hända nu?

Först ska du coachas. Och du vet ju hur det kan bli. I en granskning som Aftonbladet gjorde redan 2009 avslöjades vilka metoder som används för att göra folk mer anställningsbara: healing, hjärntvätt och beröringsterapi.

Sedan kan du få göra praktik i 300 dagar och om inte det fungerar så hamnar du i arbetsmarknadspolitikens slutstation: fas 3.

Slemmiga företagare

Du låter förvånad? Jo, du minns rätt. Riksdagen körde över regeringen förra sommaren och beslutade att inga fler arbetslösa skulle hänvisas dit.

Av ganska uppenbara skäl, dessutom. Nästan ingen av de långtidsarbetslösa som hamnar i fas 3 går vidare till en riktig anställning.

Sysselsättningen som erbjuds är ofta meningslös och människor har berättat hur de känner sig utnyttjade, utsatta och rättslösa. Dessutom har systemet möjliggjort för slemmiga företagare att skaffa sig gratis arbetskraft.

4 000 fler – på ett år

Men fas 3 fortsätter att växa. Enligt de allra senaste siffrorna var drygt 34 000 inskrivna i april. Nästan 4 000 fler fas 3:are på ett år alltså.

Och trots att arbetsförmedlingen påstår sig ha ”nolltolerans” mot unga i fas 3 så var 433 deltagare under 25 år i april. Det är hundra personer fler på ett år.

Fas 3 presenterades av regeringen som en marginell åtgärd för människor där inget annat fungerat. I stället har åtgärden svält som en deg, även långt efter att riksdagen bestämt att den ska stoppas.

Många välutbildade

Vid årsskiftet berättade tidningen Arbetaren att var tionde fas 3:are inte får någon ersättning från staten – trots att de varje dag infinner sig på något som liknar en arbetsplats men som inte får kallas arbetsplats och där de hoppas bli ”anställnings­bara”.

Siffror från riksdagens utredningstjänst har visat att över hälften av deltagarna i fas 3 är under 55 år. Var femte har högskoleutbildning.

Här finns civilingenjörerna, byggnadsarbetarna, under­sköterskorna och systemvetarna som borde vara mitt i karriären.

I stället har vi hamnat i en situation där fas 3 är en större arbetsgivare än AB Volvo, Sandvik, Scania och Ericsson.

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN