Mejla

Daniel Swedin

En fattig stadsdel har blivit fattigare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

David Lammy är parlaments­ledamot för Labour och kommer från London-stadsdelen Tottenham. Han skräder inte orden när han beskriver helgens kravaller: ”Vi vill inte att 25 års arbete med att bygga upp området ska förstöras på grund av ­huvudlöst trams på Londons gator”.

Vad är det som hänt i Tottenham? Vi vet att en 29-årig fyrabarnsfar skjutits i samband med en polisinsats. Den ­sörjande familjen organiserade en ­fredlig protest som urartade när våldsamma våldsverkare anslöt sig.

Hus har brunnit ner, butiker slagits sönder, boende har blivit hemlösa och mängder av poliser och demonstranter har skadats.

Efter 1980-talets våldsamma kravaller förändrades mycket i Storbritannien. Polisväsendet reformerades, dialog ­ersatte repression, sociala insatser ­riktades mot städerna, arbetet mot ­rasism tog fart.

Men något har hänt. Polisen får ­stoppa människor för visitation utan brottsmisstanke, något som oftare drabbar etniska minoriteter.

Det har blivit lättare för polisen att ­använda våld och civilrättsorganisationer varnar för att människor i socialt ­utsatta delar av landet drar sig för att prata med poliser när de överutnyttjar ­sina befogenheter.

Människor känner sig uselt bemötta både som brottsoffer och som misstänkta. Bristen på förtroende för ­polisen i stadsdelar som Tottenham är besvärande.

Samtidigt har de flesta kommuner skurit ner på sociala insatser och ungdomsverksamheter i spåren av krisen. Ungdomsbrottsligheten i London har ökat med 4 procent på ett år. Samtidigt har inbrotten ökat med 19 och rånen med 15 procent.

Nyligen meddelade regeringen att 14 procent av hela polisstyrkan ska bort på fyra år. Det motsvarar 34 100 anställda.

I Tottenham är arbetslösheten högre än någon annanstans i London. Här bor ­fattiga, trångbodda människor. Den förda politiken har inte gjort sitt för att komma till rätta med det.

Men i dag är det kravallerna som gjort en fattig stadsdel fattigare.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin