ÅSIKT

Föräldraförsäkring kan ge skjuts för S

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

”S kan göra viktiga framsteg med en pragmatisk föräldraförsäkring när partierna har kört fast.”

Foto: prestigelöst En lösning av föräldraförsäkringen som förbättrar jämställdheten, men inte vållar praktiska problem, skulle kunna bli en framgång för Socialdemokraterna.

TCO har återigen konstaterat att föräldraledigheten inte delas särskilt jämställt. Situationen är något bättre än förr, men bra är det inte.

Till råga på allt är det politiska läget låst. Partierna har antingen kört fast i principer eller är helt enkelt inte intresserade.

Jämställdhetsbonusen som regeringen infört är inte mycket att hurra för. Den är så komplicerat utformad att föräldrarna har problem att få ut några pengar alls. Att den därmed skulle fungera som ett incitament för att dela lika faller på sin egen orimlighet. Dessvärre finns det prestige investerad i reformen och därmed kör den lätt fast.

Politiskt omöjligt

Vänsterpartiet föreslår individuell försäkring. En rimlig men politiskt omöjlig lösning om man är intresserad av väljarstöd. När Lars Ohly förklarade att han och hans fru använt en bröstpump under föräldraledigheten gick högern i taket. Skulle Vänsterpartiet införa en bröstpumpslag? Återvändsgränd alltså.

På den kristdemokratiska kanten heter det inte individuell föräldraförsäkring – det heter tvångsdelad. Och tvång är man emot. Därtill har Kristdemokraterna kämpat med näbbar och klor för vårdnadsbidraget – som de dessutom vill öka. Väljarnas dom över partiet är önskvärt tydlig.

Följer partilinjen

Man får ha viss förståelse för att Håkan Juholt hade svårt att svara på vad han tyckte i frågan när han precis blivit vald till partiordförande för Socialdemokraterna. Efter dryga decenniet som försvarspolitiker var han inte riktigt insatt i partiets ståndpunkt i frågan. Men han tyckte precis som partiet, bedyrade han. Annat vore konstigt.

Det är i och för sig inte första gången socialdemokratiska partiledare haft problem att berätta var man står i frågan. Margareta Winberg lyckades med hjälp av lite rackarspel lura en aningslös Göran Persson att ställa sig bakom en individuell föräldraförsäkring 2002.

En tredelad lösning

Upplysningsvis har Social­demokraterna ståndpunkten att föräldraförsäkringen bör tre­delas. En del till vardera föräldern och en del som får disponeras efter tycke och smak anpassat efter rådande förhållanden. Det är en bra grund att bygga vidare på. Den signalerar pragmatik fri från prestige på ett sätt människor kan relatera till. 

Att utveckla en lösning som förbättrar jämställdhetsutsikterna utan att vålla praktiska problem för föräldrar skulle kunna bli en framgång för Socialdemokraterna. Men då måste man ha koll på vad man tycker.

Björn Friden

ARTIKELN HANDLAR OM