Ledare

Nystartsjobb i galen tunna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I västerbottniska Bygdsiljum ligger Mikael Åströms fabrik Bastu och badtunna. Det var hans företag som byggde Maud Olofssons badtunna, den man aldrig badade i.

Vandringssägnen gör ju gällande att den borgerliga alliansen bildades 2004, i en badtunna på Maud Olofssons gård i Högfors. Men något dopp blev det aldrig.

Nu har badtunnan dykt upp igen.

Dagens Arbete har i sitt senaste nummer granskat badtunnefabrikör Åströms verksamhet:

Arbetsmiljön är livsfarlig med oskyddade maskiner, vårdslös hantering av kemikalier, inga munskydd och oskyddad ström. Tak rasar in och det finns ingen värme i lokalerna.

Arbetsmiljöverket är stenhårt i sin kritik och personal slutar på löpande band på grund av psykosocial stress. Hela fabriken är dessutom ett svartbygge.

Trots att Arbetsförmedlingen känner till detta – och att Åström dömts för bokföringsbrott och till näringsförbud – fortsätter man skicka arbetslösa till så kallade nystartsjobb på fabriken.

Nystartsjobben infördes 2007 i syfte att stimulera arbetsgivare att anställa människor som har svårt att få riktiga jobb. Om man anställer får man ett ekonomiskt stöd som motsvarar dubbel arbetsgivaravgift.

Subventionerade jobb av den här typen är en bra åtgärd för att få in långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden, men problemet är att regeringen som så ofta retirerat från det politiska ansvaret.

För två år sedan tog man bort ett tidigare krav att Arbetsförmedlingen skulle kontrollera att de arbetsgivare som tog emot nystartsjobbare följde avtal och lagar.

I dag får Arbetsförmedlingen inte undersöka arbetsmiljön eller ta reda på om arbetsgivaren betalar försäkringar och pensioner.

Politiska beslut har lett till att skattemedel nu glatt används för att subventionera oseriösa arbetsgivare – som Mikael Åström.

Långtidsarbetslösa och de cirka 40?000 personer som redan är nystartsjobbare förtjänar något bättre.

Daniel Swedin

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Daniel Swedin

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin