Ledare

Bagdad Bob? Nej, Tolgfors

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Sten Tolgfors (M)
beskrev läget som
rosenskimrande. Sveriges beredskap är god.”

BÅDA FÖRNEKAR FAKTA I går beskrev Sten Tolgfors Sveriges beredskap som god när Urban Ahlin (S) varnade för ett revanschistiskt Ryssland. ”Bagdad Bob” förnekade de amerikanska trupperna i Bagdad. Trots att alla tydligt kunde se att de var där.
BÅDA FÖRNEKAR FAKTA I går beskrev Sten Tolgfors Sveriges beredskap som god när Urban Ahlin (S) varnade för ett revanschistiskt Ryssland. ”Bagdad Bob” förnekade de amerikanska trupperna i Bagdad. Trots att alla tydligt kunde se att de var där.

Mohammed Said as-Sahaf var informationsminister i Iraks regering. Han blev känd som ”Bagdad Bob” då han på bästa sändningstid förnekade uppenbara fakta­uppgifter. På tv kunde man se amerikanska trupper i Bagdad. Bob förnekade helt enkelt att de var där. Till slut blev det komiskt. Vad som än hände förnekade han det, på fullt allvar.

Två sätt att se på försvaret

I går var det upp och nedvända världen på Folk och Försvar i Sälen. Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin varnade för ett revanschistiskt Ryssland. Försvarsminister Sten Tolgfors (M) beskrev i stället ett rosenskimrande läge. Sveriges beredskap är god! Det finns ingen anledning till oro! Cirkulera!

På ledarsidan skrev vi i går att det är fråga om när, inte om, pengar och personal tar slut i det nya försvar Sten Tolgfors har byggt upp. I går rapporterade Svenska Dagbladet att det redan nu saknas 3?000 soldater. Tolgfors ser dock inga problem. Om problem finns är de redan lösta.

Det finns enligt hans syn två möjligheter att se på Sveriges försvar. Sten Tolgfors sätt – och fel sätt.

Tolgfors låter ungefär som Bagdad Bob. Han har en helt egen verklighetsuppfattning. Ingen annan verkar hålla med. Till och med chefen för liberala Dagens Nyheters ledarredaktion, Peter Wolodarski, höll med Ahlin. Inte Tolgfors.

Måste ha goda stängsel

Urban Ahlin beskrev Ryssland som ett land med ett ”postimperialistiskt stressyndrom”. Det är smärtsamt för den ryska eliten att ha förlorat sitt imperium.

I ljuset av detta kan den ryska politiken förstås. I dag befinner sig Ryssland ofta under den politiska diskussionens radar i Sverige. Det är inte hållbart.

Vi måste både vara goda grannar och ha goda stängsel.

Dags att byta inriktning

Det internationella samfundet måste stärkas. Det är ur det perspektivet olyckligt att Sverige under senare år huvudsakligen valt att engagera sig i Nato-ledda militära operationer. Sverige har begränsade resurser och FN har fallit ur fokus. Det är dags att byta inriktning och även satsa på att delta i fler FN-ledda operationer, exempelvis i Afrika. Sverige behöver ett starkare FN.

Den svenska försvarsförmågan måste anpassas till att möta de hot som finns i dag. En bred diskussion måste i gång om hur detta ska gå till. Det duger inte att som Tolgfors skicka över bollen till Socialdemokraterna. Han bör bjuda in till ett blocköverskridande arbete i Försvarsberedningen. Inte bara skönmåla verkligheten.

Bagdad Bob blev senare kommentator på en tv-station. Vad blir Sten Tolgfors?

Aftonbladet
Anders Lindberg

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Anders Lindberg

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg