Mejla

Katrine Marçal

S-krisen handlar om inkompetens

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Haveriet handlar om inkompetens. Om oförmåga att skapa en politisk maskin där kompetenta människor kan göra sitt jobb.”

Får fortsatt stöd Efter en jobbig vecka fick Håkan Juholt äntligen uppleva dubbel lycka i går när partiet meddelade sitt fortsatta stöd till honom. Dessutom lades förundersökningen om bedrägeri ner.
Får fortsatt stöd Efter en jobbig vecka fick Håkan Juholt äntligen uppleva dubbel lycka i går när partiet meddelade sitt fortsatta stöd till honom. Dessutom lades förundersökningen om bedrägeri ner.

När Socialdemokraterna i går gick ut och meddelade att ­Håkan Juholt har fortsatt stöd, är det värt att fråga sig vad ­partiets kris egentligen handlar om.

I går lades även förundersökningen om bedrägeri ner, och att den juridiska aspekten är ur världen är en stor lättnad för partiet.

Den moraliska aspekten finns dock kvar: vanligt folk har mycket svårt att förstå hur ­Juholt tänkte när han utgick från att staten skulle betala ­hela hans sambos hyra.

Denna förtroendeutmaning kan Juholt emellertid mycket väl klara.

Krisen handlar däremot ­tyvärr om så mycket mer.

Måste hantera kriser

Den femte oktober skrev vi på Aftonbladets ledarsida att ­Juholts uppgift är att återupprätta respekten för svensk socialdemokrati. Även de som inte röstar på Socialdemokraterna ska respektera partiet. Det är det som har gått förlorat de ­senaste åren och det är detta som måste återtas.

Juholt måste söka respekt först – inte kärlek.

Detta skrev vi innan allt brakade loss: ersättningsslarv och en krishantering som knappt ens går att beskriva. Förvirrade uttalanden på rad och en partiledare som förändrade sin historia från presskonferensen ­dagen innan en lördagskväll via Facebook.

Det finns mycket att diskutera gällande mediedrev. Men Sveriges största parti kan inte vara oförmöget att hantera kriser. Det må låta krasst: men det är lika konstruktivt för en politiker att klaga på medierna som för en sjöman att klaga på havet.

Trots detta är det kollapsade riksdagskansliet och Juholts oförmåga att bygga upp en ­maskin som fungerar inte ­heller det största problemet. Grundproblemet är slarvet – ­inte med ersättningar och kvitton – utan med politiken.

Och det är det som räknas.

Att Juholts stab skickade ut en främlingsfientlig testballong via partiets rättspolitiska talesperson bara för att sedan backa från alltihopa är bara toppen på ett berg av förvirring runt vad Juholt egentligen vill. Allt från turerna i Libyenfrågan till förslaget om att partiet inte längre ska stå upp för en vettig a-­kassa.

Alltid funnits falanger

Några röster har det senaste dygnet höjts om att Social­demokraternas kris är en strid mellan höger och vänster. Det är fel. Haveriet handlar om ­inkompetens. Om oförmåga att skapa en politisk maskin där kompetenta människor kan ­göra sitt jobb.

Det har alltid funnits starka intressen inom socialdemokratin, falanger om man så vill, men det har också funnits ledare som har rest sig över det och kunnat tänka på Sveriges bästa. Det är det som väcker respekt utanför partiet och som gjort att socialdemokratin har kunnat regera framgångsrikt i så många år.

Frågan är om Håkan Juholt klarar detta.

Det är vad krisen just nu handlar om.

Av: 

Katrine Marçal

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Katrine Marçal