ÅSIKT

Blåbrun regeringsröra skapar politiskt kaos

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN
LEDARE

Fredagen på Sverigedemokraternas kongress, eller ”landsdagar” som det heter, inleddes med att ombuden tittade på skräckfilm.

Till dova toner och bilder av brinnande förorter virvlade ord som ”inbördeskrig”, ”lögner”, ”terror” och ”ni i media” genom salen i Luis De Geer Konsert & Kongress i Norrköping.

Jimmie Åkessons röst var suggestiv när filmen formade sig till en anklagelseakt mot de Socialdemokrater, Moderater och journalister som han anklagade för att ha förstört Sverige.

– Folk har mördats och kommer att fortsätta att mördas till följd av er politik, sa Åkesson.

Argumenten svaga - höj rösten

Efteråt talade gruppledaren och chefsideologen Mattias Karlsson. Det var i sak förmodligen det mest intoleranta tal som hållits av Sverigedemokraternas riksledning de senaste åren.

Särskilt upprörd var Karlsson över de ”experter” som hävdar att Sverigedemokraterna har gått ner i opinionen och kommer att få svårt att återhämta sig.

Men någonstans där släppte magin i salen, SD har under hösten förlorat ungefär var fjärde väljare och är på väg nedåt. Det blev uppenbart att Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson höjer rösten därför att argumenten inte längre bär.

Sverigedemokraterna är ett enfrågeparti som ser sin enda fråga sjunka undan till förmån för andra debatter.

Röstade på M:s budget

Luis De Geer Konsert & Kongress ligger mitt i Norrköpings gamla industrilandskap. Det är knappast en slump, det är LO:s medlemmar SD vill åt.

Samtidigt har Jimmie Åkesson de senaste åren rört sig allt längre åt höger. Partiet är för vinstuttag i välfärden, vill sänka skatterna för rika och har motarbetat bättre villkor för arbetare vid upphandlingar. I veckan röstade SD på Moderaternas förslag till statsbudget i riksdagen.

Fyra år av regeringskris

Något som skrämmer mer än Jimmie Åkessons skräckfilm är insikten att Sverigedemokraterna om mindre än ett år kan vara stödparti till Ulf Kristersson (M) som statsminister.

Det migrationspolitiska program som antas här i Norrköping är den kravlista Åkesson kommer att ha med sig till förhandlingsbordet. Och budskapet är tydligt: SD kommer att kräva betalning för att stödja Kristersson.

Annars lovar Åkesson fyra år av regeringskriser.

SD:s landsdagar blir en tydligt påminnelse om att ett blåbrunt regeringsunderlag stavas - kaos.

ARTIKELN HANDLAR OM