ÅSIKT

På randen till katastrof

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Den interna rapport från kärnkraftverket Forsmark som Aktuellt i?går kunde avslöja är skrämmande läsning. Olyckstillbudet den 25 juli, när en kortslutning i ett ställverk slog ut viktiga kontrollfunktioner i kraftverket, var enligt rapporten ingen tillfällighet.

Tillbudet ska istället ses som ”kulmen på en längre tids degradering av företagets säkerhetskultur”, skriver rapportförfattarna.

När strömmen försvann den 25 juli slocknade kontrollpaneler och larmsystem. Två av de fyra reservkraftsaggregaten startade inte. Operatörerna kunde inte se om de styrstavar som skulle bromsa reaktorn fungerade som de skulle, mätare och kontroller slogs ut.

Olyckor och fylleri

Ändå fattade operatörerna rätt beslut. Det är inte omöjligt att det räddade Sverige från en katastrof.

I efterhand har det visat sig att de generatorer som strejkade kopplats in felaktigt, och att de inte testkörts.

Bolaget har dessutom konstaterat att det kunde gått mycket värre, om tillbudet till exempel inträffat när det varit ont om personal.

Nu anmäler Kärnkraftsinspektionen ledningen för Forsmark till åklagare. Det tog alltför lång tid innan reaktorhärden kyldes av.

Rapporten beskriver också olyckor i samband med moderniseringen av reaktor 2, gasläckor och ett nykterhetstest som innebar att tre av tjugofem testade fick skickas hem.

Rapportförfattarna talar om att fokus allt mer riktats mot ”ökande produktion”. I klartext betyder det att vinsten blivit viktigare än säkerheten.

Ett förödande omdöme om ett företag som arbetar med en teknik där en olycka skulle få oöverskådliga konsekvenser.

Ändå behöll ledningen för Forsmark rapporten för sig själv. Styrelseordföranden Göran Lundgren säger att han läst rapporten först i?går och Kärnkraftsinspektionen fick kunskap om den vid en inspektion.

Det ser ut som ännu ett i raden av försök att mörklägga och bagatellisera säkerhetsbrister, ett mönster som dessvärre blivit allt tydligare sedan tillbudet i somras.

Reinfeldt vill bygga ut

Statsminister Fredrik Reinfeldt tycks dock inte speciellt besvärad. I?går förklarade han att debatten rent av skulle kunna bidra till ett ökat förtroende för kärnkraften.

De borgerliga partiernas så kallade kompromiss i energifrågan innebär i praktiken att omställningen av det svenska energisystemet bort från kärnkraften avbrutits. Det blir allt svårare för Maud Olofsson att skyla över att hon i praktiken sålt partiets profilfråga. Själv skulle Reinfeldt gärna se en utbyggnad.

Ändå borde ingen, inte ens regeringen, kunna blunda för kärnkraftens risker. Vad den nu avslöjade rapporten från Forsmark avslöjar är hur små marginalerna är.

Avvecklingen måste fortsätta.

IP