Dags att lyssna på Rosa Taikon

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Rosa Taikon, som i snart ett halvt sekel har kämpat för romernas rättigheter, skriver på Newsmill:

”Det drar ännu en gång en våg av hat mot romer och resandefolk över Europa, en kylig vind som nu även nått Sverige.”

Berlusconis italienska regering har velat registrera alla romska barn med fingeravtryck, för att förhindra tiggeri.

I Frankrike bedriver presidenten Sar­kozy ”krig mot brottsligheten” och ­be­ordrar att 300 läger, som byggts av ­romer och resande, ska rivas.

EU-medborgare har rätt att vistas i andra EU-länder i tre månader utan att arbeta eller studera. Men hittills i år har över 50 romer avvisats från Sverige. I januari sattes 29 romer på en buss till Rumänien. Polisen misstänkte att de hade ägnat sig åt organiserat tiggeri, men saknade bevis. Vissa hade stulit, men de allra flesta hade det inte.

Hade det varit möjligt att behandla någon annan folkgrupp på samma sätt?

Att tigga är inte olagligt. Men migrationsminister Tobias Billström ser upp­enbarligen inga problem med att romer avvisas från Sverige på oskäliga grunder.

– Det är faktiskt så att man måste ha en försörjning som är rimlig – att tigga är inte rimligt. Det är inte därför vi har skapat den fria rörligheten inom unionen, säger Billström till Dagens Nyheter.

Han tolkar EU-regler efter eget behag, till romernas nackdel, i stället för att ta ansvar för hur illa denna folkgrupp ­behandlas i Europa.

Rosa Taikon berättar romernas historia i vårt land. De kom till Sverige på 1500-talet och blev hänvisade till lägergetton i 463 år. Som ung flicka fick Rosa bara stanna tre veckor i varje kommun. Sedan blev hennes familj och andra ­romer utkastade till nästa stad.

Först på 1960-talet, när Rosas syster Katarina skrev boken ”Zigenerskan”, blev det bättre. Efter flera års ihärdig opinionsbildning gavs romerna samma rättigheter som andra svenska medborgare: bostäder, utbildning och arbete.

”Zigenarna i öststaterna och övriga Europa lär nog aldrig få chansen till samma rättigheter som vi på 1960-talet kämpade oss till här i Sverige för att få ett arbete att leva av. De är tvungna att tigga”, skriver Rosa Taikon.

Tobias Billström talar om ”rimlighet”. Det rimliga, och anständiga, vore att den svenska regeringen börjar ­respektera romerna.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN