Björklunds iver Olofssons öde

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Alliansen har genom Centerns dubbla ståndpunkter och en intern svekdebatt den svåraste uppgiften”

Skilda sidor?  Centern som länge varit förknippat med kärnkraftsmotstånd ska nu tillsammans med Folkpartiet tala för nya reaktorer.
Skilda sidor?  Centern som länge varit förknippat med kärnkraftsmotstånd ska nu tillsammans med Folkpartiet tala för nya reaktorer.

Bara veckan innan riksdagen stänger för sommaren upphävde regeringen förbudet mot att bygga nya kärnkraftsreaktorer

i Sverige. Men att kammaren snart står tom betyder inte att striden om kärnkraften blåses av.

Tvärtom.

”Allt är upplagt för att kärnkraften spelar en huvudroll i den kommande valrörelsen”, skrev Folkpartiledaren Jan Björklund i Expressen redan i februari.

Så kan det mycket väl bli.

Hot mot förnybar energi

En klargörande diskussion om energipolitiken är också på sin plats efter den osäkerhet som riksdagsbeslutet i torsdags skapat. Står vi inför en ny kärnkraft-era, som den självsäkre Björklund vill? Då är risken stor att investeringarna i förnybara energislag stannar av eller får ett avbräck.

Eller betyder riksdagsbeslutet i praktiken ingenting för kärnkraftens fortlevnad, så som den motsträvige centerpartisten Sven Bergström tycks tro? Kärnkraftskritikern Bergström lät sig övertalas att trycka på ja-knappen sedan han tvingat på alliansen villkoret att stopp-

lagen skrotas först vid årsskiftet, så att väljarna hinner säga sitt. Han fredar också sitt samvete med att staten inte ska kunna subventionera nya reaktorer, ett förbud som Centern drev igenom när Maud Olofsson sålde ut 35 års kärnkraftsmotstånd.

Det förbudet utgör ett effektivt hinder mot nya reaktorbyggen, enligt den godtrogne Bergström.

Förvirrande politik

Läget är alltså minst sagt förvirrande för den som försöker orientera sig i regeringens energipolitik. Här finns företrädare som Björklunds partikamrat Carl B Hamilton som har en bergfast tro på industrins vilja att finansiera nya kärnkraftverk. Och så ett Centerparti som säger sig vara fortsatt mot kärnkraften medan den

C-märkte miljöministern Andreas Carlgren från riksdagens talarstol närmast hörs hylla samma atomenergi.

Av detta vill Björklund göra ett huvudnummer till valrörelsen. Det är modigt, eller dumdristigt om man så vill. Frågan är i sanningens namn inte enkel för något av blocken. Men alliansen har genom Centerns dubbla ståndpunkter och en intern svekdebatt den svåraste uppgiften.

Svikna ideal

Ett parti som så länge varit förknippat med kärnkraftsmotståndet ska nu möta väljarna och tillsammans med de nukleära ivrarna i Folkpartiet tala för nya reaktorer och kanske för uranbrytning, lika farlig som skitig. Centern är ett gammalt folkrörelseparti. Det är förvisso fortfarande i rörelse, men snart helt utan folk.

KA

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.