Mejla

Eva Franchell

Uppdraget slutfört: Carlgren är tystad

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det ska fan vara miljöminister med en sådan statsminister.

Dagens Wikileaks avslöjar hur Andreas Carlgren läxades upp av Fredrik Reinfeldt inför klimatmötet i Köpenhamn förra året. Andreas Carlgren kritiserade med all rätt USA som han tyckte ”måste göra mer för klimatet.”

Andreas Carlgren upprepade sin kritik ända tills Fredrik Reinfeldt satte stopp.

Vi vet inte exakt hur orden föll. Men den tredje september förra året ringde en av Reinfeldts närmaste medarbetare upp den amerikanska ambassaden i Stockholm ”efter en rad av oförenliga, officiella uttalanden om klimatförändringarna, inkluderat uttalanden från miljöminister Andreas Carlgren om att USA måste göra mer.”

Därefter skickade statsministerns kansli över en kopia på Andreas ­Carlgrens nya taleregler.

Mission completed, uppdraget var slutfört och Carlgren tystad.

I förra veckan skrev Andreas Carlgren visserligen en ny debattartikel inför årets klimatmöte i Cancún. Men nu nämns USA bara en gång och då tillsammans med Kina. I hans blogg från Cancún syns ingenting av kritiken mot USA.

Eller som den amerikanske ambassadören i Stockholm skriver hem till Washington 2009:

”Det verkar som att Carlgren var ­defensiv på mötet som ett resultat av att han tagit emot statsministerns direktiv.”

Det är i och för sig ingen nyhet att Fredrik Reinfeldt håller med USA och tycker att det är andra länder som ska stå för minskningarna av koldioxid­utsläpp. Systemet kallas för CDM (Clean Development Mechanism) och går ut på att Sverige satsar på klimatprojekt i utvecklingsländer som till exempel Kina. Det är svårt att avgöra hur effektivt systemet är, men klart är att det är bra om i-världen sponsrar miljöprojekt i utvecklingsländerna.

Men – och nu kommer vi tillbaka till Andreas Carlgrens kritik av USA – ­bara om i-länderna också ”gör mer för klimatet.”

Han hade rätt. USA gör ingenting och varför ska till exempel svenskarna nalla pengar ur biståndsbudgeten för att köpa sig fria från klimatåtgärder när resten av världen får kämpa? Fredrik Reinfeldt brukar prata om att han vill rädda klimatet.

I själva verket springer han USA:s ärenden och hoppas på att han själv ska tjäna på affären.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell