ÅSIKT

Hedgefondernas försvarare tysta

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Finansmarknadsminister Mats Odells omsorg om finanssektorn går inte att ta miste på.

Inom EU har den svenska regeringen ofta sett på världen genom finansbranschens ögon. Det är därför bra att Anders Borg i?går välkomnade EU:s beslut om reglering av hedgefonder och riskkapitalbolag.

När Sverige tog över som ordförandeland i EU förra sommaren ryckte den svenska regeringen genast ut för att försvara hedgefonderna. De hade felaktigt fått skulden för finanskrisen, tyckte Mats Odell. Han ville försvara sin älsklingsbransch mot de som ”ville döda den”. Några sådana fanns visserligen inte. Däremot krav på öppenhet och tydliga regler.

Och om riskkapitalbranschen nu är så snäll och intresserad av att få förtroende – varför motsatte den sig krav på öppenhet? Hemlighetsmakeri som affärsidé är inte det bästa sättet att vinna tillit på, skulle man kunna tycka.

Men hedgefondernas själva idé är stora risker, stora mängder kapital och ingen större insyn. De har varit fria från allmänna regler om öppenhet, eftersom de brukade vara små – en angelägenhet för rika individer som gillade stora risker. Så är det inte längre.

Före krisen involverade branschen mer pengar än de ryska och indiska nationalbudgetarna sammanslagna. Samt stod för två tredjedelar av alla nya skulder.

Oavsett hur man ser på fondernas roll i krisen måste man inse att det här är farligt. Just nu är inte läge att sluta oroa sig och börja älska riskkapitalbranschen. Vi har inte råd med ytterligare en kris. Det räcker.

Tyskland och Frankrike verkar ha insett detta. I?går brottade de ner den nye, brittiske, konservative finans­ministern George Osborne. Stackars Osborne gjorde sitt första finansministermöte, men Storbritannien har alltid försvarat hedgefonder (mellan 70 och 80 procent finns i London). Anders Borg brukade luta åt britternas inställning men i?går välkomnade han beslutet och det är utmärkt.

Striden om de gemensamma reglerna är däremot långt ifrån över. Finanslobbyn slåss stenhårt mot förslaget. Parlamentet och rådet har uttryckt sig annorlunda om vad de vill göra och lobbyisterna kommer att göra vad de kan för att utnyttja dessa skillnader. Gårdagens steg var trots allt viktigt.

I slutändan handlar det om ditt jobb, din pension och dina besparingar.

ARTIKELN HANDLAR OM