Tillväxt kräver en politisk idé

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-22

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialdemokraterna har börjat prata om huruvida Socialdemokraterna bör prata om tillväxt. Partiets genomklappning är så total att till och med Svenskt näringsliv har engagerat sig i eftervalsdebatten. Fyra miljoner kronor är marknadspriset – en siffra vars storlek borde oroa Social­demokraterna lika mycket som deras senaste opinionsresultat. Är deras idédebatt inte värd mer? Marknaden har talat. Prime har fakturerat.

– Tillväxt är rut och sänkta skatter, tycker vissa.

– Att prata om tillväxt är höger­vridning, tycker andra.

Bägge har fel och bägge tar tillväxten för given.

I går rapporterades hur internationella banker försöker smita från de nya EU-reglerna om bonusar. Vad har det med tillväxt att göra? Det mesta. Om EU inte ska ha tillväxt driven av att en liten elit byter papper med varandra i en finansiell fantasi – var ska vi då ­skapa värden i ekonomin?

50?000 industrijobb har försvunnit i Sverige. Socialdemokraterna lovade i valet att halvera restaurangmomsen: för 5,6 miljarder kronor ville man ge stöd till en näring som inte behöver sådant stöd för att växa – samtidigt som det finns företag som ropar efter långsiktigt kapital. Att socialdemokratin ­behöver en förnyad diskussion om ­tillväxt är uppenbart och det är inte ­”högervridning”.

Den som tror att det automatiskt ska trollas fram pengar för sociala reformer som man sedan kan dricka rödvin till, samtidigt som man sänker arbetstiden och gnäller över det finanspolitiska ramverket, tar inte politik på allvar. Om tillväxten ökar med en procent innebär det att skatteinkomsterna till offentlig sektor växer med elva miljarder – så skapas reformutrymme för vad socialdemokratin vill åstadkomma. Det brukade partiet förstå.

De som å andra sidan tror att tillväxtpolitik går att reducera till rut och lägre skatt tar lika mycket tillväxten för ­given: en skattesänkning här och en där – så kommer samhället automatiskt skapa långsiktiga värden. Så är det inte. Tillväxtpolitik kräver ett helhetsgrepp på utbildning, innovation, infrastruktur och finansmarknader.

Då krävs en politisk idé.

Tillväxt har historiskt varit en paradgren för svensk socialdemokrati, eftersom man har haft just detta:

En politisk idé.

Vad har hänt med den?

Följ ämnen i artikeln