Pourmoukthari riskerar att vi hamnar i domstol

Missar mål, på mål, på mål

Såhär såg det ut på Pourmokhtaris valaffisch år 2022. Nu är det annat ljud i skällan.

När det kommer till klimat- och miljöfrågor verkar det som att den här regeringen tycker att man får göra lite som man vill.

Skjuta från höften. Missa alla mål. Skrika kärnkraft bara för att någon råkar heta Greta.

För vem bryr sig, klimatet är bara ett ord som man sätter på sin valaffisch var fjärde år. Visst?
Vi lever i en tid där klimatförändringarna eskalerar. Ändå väljer regeringen att aktivt öka Sveriges utsläpp, parallellt med att de slaktar klimat- och miljöbudgeten. Som bensin på brasan kastar de miljarder på fossilindustrin. Och begraver Miljödepartementet.
När klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) får kritiska frågor på ämnet säger hon att allt kommer lösa sig, sen när kärnkraften är på plats, typ år 2040. Som om skogsbränder, smältande isar och torka inte sker här och nu.
Men Pourmokhtari fortsätter upprepa samma tomma fraser, gång på gång. När hon till slut tröttnar – eftersom journalisterna fortsätter ställa samma frågor då ministerns svar inte går ihop med verkligheten – duckar Pourmokhtari istället.

Enkelt för statsrådet, men mindre bra för vår natur och våra utsläpp. För det hela får konsekvenser. Ödesdigra sådana.

Regeringens hantering av klimatfrågan är inte bara en floskelfest utan dess like, den är direkt farlig. Medan Tidölaget fortsätter med sin kärnkraftssjuka (utan att ha byggt ett enda kärnkraftverk), håller mänsklighetens förutsättningar för liv på att suddas ut.

I valrörelsen 2022 var klimatfrågan en av Romina Pourmokhtaris stora paradfrågor. Hon sa då att hon skulle vara garanten mot SD:s inflytande. Hade hon fått bilda regering, så hade Pourmokhtari satt Miljöpartiets Lorentz Tovatt som klimat- och miljöminister. Nu är det annat ljud i skällan.

I dag är det Pourmokhtari som är klimat- och miljöminister. Dag efter dag utför hon SD:s klimatskadliga politik – i en regering som slår bakut så fort någon ens bär grönt.
I veckan kom Klimatpolitiska rådet med ny och ännu skarpare kritik till regeringen. Tidölagets klimatskadliga politik gör att Sverige nu inte bara är hästlängder ifrån att nå sina egna klimat- och miljömål, utan även EU:s. Det här kan göra att Sverige riskerar att betala feta böter.
Men det verkar inte röra regeringen eller Pourmokhtari i ryggen. Det är ju inte deras förlust, det är bara skattebetalarnas pengar det handlar om.
Och klimatet? Ja, det är ju bara något man sätter på en valaffisch var fjärde år.
Eller hur, Pourmokhtari?

Följ ämnen