Mejla

Malin Malm

Södra Sverige borde skrika efter vindkraft

Hela Sverige måste vara med på energiomställningen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Elektrifieringen av Sverige är en av våra viktigaste framtidsfrågor. De flesta bilmärken har redan satt stoppdatum för sina fossildrivna bilar och de nya industrierna är energiintensiva. Vindkraften kommer vara det bästa sättet att tackla den frågan.

Vindkraften överlägsen

Vattenkraften är redan färdigutbyggd. Dessutom finns den mest i norra Sverige och kommer användas i de norrländska industrierna. Solkraften kan förvisso vara ett komplement, men i ett land som Sverige är det osannolikt att den kan konkurrera med andra energislag på stor skala. Hur står sig då högerns favoritsatsning, en utbyggnad av kärnkraften? Oavsett om man är för eller emot tar de decennier att bygga. Det gör dem irrelevanta för snabb elektrifiering.

Då återstår vindkraften. Vindkraften väcker stora känslor. De är högljudda. Vissa tycker att de förstör de lokala landskapen. I Agenda den 25/4 intervjuades både ekoby-ägare och yogainstruktörer om det hot vindkraften utgjorde mot deras verksamhet. Det är slående hur vindkraftsdebatten speglar debatten om utbyggnaden av vattenkraften när den inte borde göra det.

Tillväxtsossar och miljövänner

På åttiotalet engagerade sig en av mina norrbottniska vänner mot en utbyggnad av vattenkraften. Ungdomarna i SSU Kiruna samlade in namn och försökte informera politikerna om de stora ingrepp i ekologin som vattenkraftverken utgjorde. Han beskriver det som en kamp mellan miljövänner och gråa tillväxtsossar. Den avgjordes när byggnadsfacket svängde i frågan och stöttade ungdomarna. Fyra decennier senare är det uppenbart att en misslyckad omställning utgör det största hotet mot både framtida ekonomisk konkurrenskraft och vår ekologi. Tillväxtsossarna och miljövännerna borde se gemensam sak i energiutbyggnaden.

Faktum är att södra Sverige borde skrika efter rejäla satsningar i forskning och utbyggnad av vindkraften. Ska södra Sverige få vara med på tåget krävs en stärkt energiproduktion nära konsumenterna. Då har vi inte tid att vänta decennier på ny kärnkraft eller på att resten av Sverige flyttar till en jämtländsk ekoby.

ANNONS

Undernäring dödar barn - din gåva kan rädda liv.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Av: 

Malin Malm

Publisert:

LÄS VIDARE

Norrland kan inte rädda hela Sverige

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Energipolitik

Klimatförändringar

Sverige