Mejla

Jonna Sima

Invandringsdebatten har börjat spåra ur

Jan Eliasson har rätt, den närmar sig främlingsfientlighet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Flyktingar på den grekiska ön Lesbos. Drygt tiotusen, varav cirka en tredjedel barn, lever där under svåra förhållanden och har svårt att ta sig vidare när Europa har stängt sina gränser.
Flyktingar på den grekiska ön Lesbos. Drygt tiotusen, varav cirka en tredjedel barn, lever där under svåra förhållanden och har svårt att ta sig vidare när Europa har stängt sina gränser.

LEDARE

Kontinentalplattorna i svensk migrationspolitik har rört på sig ordentligt sedan hösten 2015. Då flydde en miljon människor från krig och misär över Medelhavet och som mest kom 10 000 asylsökande i veckan till Sverige.

En våg av solidaritet och medmänsklighet sköljde över Europa. Runt om i landet stod svenskar på perronger med mat och kläder för att ta emot nyanlända flyktingar. Kommuner slet för att ordna bostäder, skolplatser och sysselsättning åt människor som skulle starta om sina liv. Ända tills den rödgröna regeringen slog i bromsen.
Presskonferensen där Miljöpartiets dåvarande språkrör Åsa Romson i tårar stod med statsminister Stefan Löfven och presenterade omläggningen av migrationspolitiken har blivit politisk historia.

Sedan dess har den tillfälliga lagen legat fast, resultatet är att Sverige nu har det lägsta asylmottagandet på 20 år.

SD och AfD har vuxit

Det har varit ett omvälvande decennium som präglats av att rekordmånga människor befinner sig på flykt samtidigt som Europa (i princip) stängt sina gränser. Under samma decennium har partier som Sverigedemokraterna och högerextrema AfD i Tyskland vuxit i styrka. Det går inte att blunda för sambandet mellan de två skeendena.

Under den här perioden har kopplingen mellan migration och kriminalitet blivit allt vanligare. Den debatten tog återigen fart när regeringen i förra veckan presenterade sitt förslag till nytt regelverk kring migrationen. Tillfälliga uppehållstillstånd blir den nya huvudregeln och de hårdare kraven för att någon ska få anhöriginvandra ligger fast.
Det nya tillägget är en liten ventil med undantag för de allra mest ömmande fallen. Den punkten fick det nya konservativa blocket att riva upp himmel och hav. Vid ett eventuellt regeringsskifte nästa höst ska även den ventilen täppas igen, var beskedet.

Dragkamp om stramast flyktingpolitik

Den hårda retoriken har fått Jan Eliasson, tidigare utrikesminister för Socialdemokraterna och vice generalsekreteraren i FN, att reagera. På Twitter skriver han att det är "Slående hur debatten om flyktingar och migration närmar sig främlingsfientlighet".
Han uppmanar till att inte glömma vad invandrare gör för att Sverige ska fungera. "Nu får de mest höra att de är ett problem", och konstaterar att det är integrationen som ska fungera och att tillfälligt uppehållstillstånd försvårar den.
Eliasson sätter fingret på hur den svenska debatten har förlorat kontakten med fakta och verklighet. Vill partierna verkligen se en förbättrad integration borde de föra en politik som bidrar till det.

De flesta svenskar vill bara ha en vardag som fungerar. Det handlar om höger- eller vänsterlösningar på hur skola, bostäder, trygghet, vård och omsorg ska se ut. Men i stället har vi fått en dragkamp om vem som har tuffast tag i invandringspolitiken. Och i den fajten kommer det alltid bara vara ett parti som vinner.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

En skam om Sverige utvisar 3-årige Tim

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Migrationspolitik

Socialdemokraterna

Flyktingpolitik

Integration

Invandringspolitik

Jan Eliasson

Sverigedemokraterna