Mejla

Joanna Abrahamsson

Liberaler sviker mobbade elever

Skolpartiet L gräver sin egen grav

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mobbning i skolan.
Mobbning i skolan.

Folkpartiet och numera Liberalerna har alltid vurmat för skolan. Eller de gjorde det iallafall. Deras väljare var ofta lärare. Så engagemanget fanns där. Men mest för de vuxna.

Nu vill de lägga ner mobbade elevers egen beskyddare, Barn- och elevombudet (BEO).

Bakgrunden till att BEO grundades var fallet med Måns, 13 år, som tog livet av sig efter att ha mobbats i flera år. Skolan hade inte ingripit i tid.

Självmordet ledde till att Sverige fick sitt första Barn- och elevombud 2006. Man kan se det som mobbade elevers egen advokat. En funktion dit elever och föräldrar kan anmäla kränkningar. Mer än hälften anmälningarna läggs ner. Helt enkelt för att det inte finns laglig grund för att en kränkning har skett. Det är helt i sin ordning. Det är alltså en myt att en vanlig tillsägelse skulle leda till en BEO-anmälan.

BEO utreder om skolans huvudman har följt skollagen. Har de misslyckats att garantera en trygg skolmiljö kan ombudet gå till domstol och kräva skadestånd. Mobbade elever har fått upp till en halv miljon kronor. Det är inte mycket för en förstörd skolgång, men ändå en viktig känsla av upprättelse.

Elever vittnar om kränkningar både från andra elever och ibland från lärare. Att bli utsatt av en lärare är ofta ännu värre. Barnet är i beroendeställning och det kan vara svårt att bli trodd.

Det här har retat upp riksdagsman Roger Haddad (L) till den milda grad att han vill lägga ner BEO. Men de han istället borde ställa mot väggen är huvudmännen. De har det högsta ansvaret och de allra flesta lärare gör ett toppenjobb i en stressig miljö med bristande resurser. Utåtagerande elever saknar också ofta rätt stöd. Men ansvaret ligger trots allt på huvudmannen, det vill säga skolan och dess ägare.

BEO finns bara där som en livboj när det brister.

Ingen vuxen skulle acceptera att bli uppslängd på hatthyllan av chefen eller bli kallad hora varje dag. Så varför ska barnens arbetsmiljö se ut så?

Det är alltså fullt möjligt med studiero och samtidigt säkra mobbade elevers rättigheter. Varför ska det ena utesluta det andra? Liberalerna är skolpartiet som i sin stora kärlek till lärarna glömde bort eleverna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.