Mejla

Joanna Abrahamsson

Nya Zeeland klår oss i jämställdhet

S har mycket att lära på andra sidan jorden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jacinda Arden i FN
Jacinda Arden i FN

I genomsnitt mördas 15 kvinnor varje år i Sverige av en man de har haft en relation med. Många fler utsätts för våld. Det är en pågående livsfara som orsakar enormt lidande och stora samhällskostnader.

Mäns våld mot kvinnor skär igenom klass, etnicitet, inkomst, bostadsort och ålder.

Den feministiska regeringen har gjort flera satsningar för att sätta stopp för våldet. Nyligen presenterades två lagrådsremisser. Den ena handlar om att det ska bli straffbart att utsätta ett barn för att bevittna våld i en nära relation. Det är ett mycket välkommet extra skydd för barn som lever i familjer där män slår.

Den andra fokuserar på straffskärpningar för grov fridskränkning och när kontaktförbud bryts.

40 punkter

Efter vårens fem uppmärksammade och bekräftade mord på kvinnor finns också ett åtgärdspaket på 40 punkter. Förebyggande arbete, forskning, skärpta straff och satsningar på socialtjänst och kvinnojourer är viktiga delar.

Men så länge kvinnor fortsätter att dö enbart för att de är kvinnor krävs mer konkreta insatser som ger resultat.

Sverige har ibland en självbild om att vara världsbäst på jämställdhet. Men det finns länder som ligger steget före. Nya Zeeland var först med rösträtt för kvinnor 1893. Nyligen puttade de också ner Sverige från en fjärde till en femteplats i Världsekonomiskt forums globala jämställdhetsindex. De driver helt enkelt en progressiv jämställdhetspolitik.

Nya Zeeland föredöme

Nya Zeeland är visserligen i toppligan bland världens i-länder vad gäller förekomst av våld i nära relationer. Men de tänker nytt och låter offer för våld få rätt till betald ledighet från jobbet i tio dagar för att få tid att lämna sin partner, hitta en ny bostad och skydda sig själv och sina barn.

Samma sak gäller för att stötta ett barn som har upplevt våld i familjen. Det är samtidigt olagligt för företag att diskriminera anställda som utsätts för våld i nära relationer. De tar på så vis ett helhetsgrepp kring problematiken.

Brinner för jämställdhet

Jacinda Ardern är ledare för Labour Party och premiärminister på Nya Zeeland. Hon brinner för jämställdhet. Om Socialdemokraterna vill fortsätta att leda en feministisk regering borde partiledningen därför besöka sin partikamrat och inspireras av landets konkreta jämställdhetsreformer.

Passa samtidigt på att studera hur ett socialdemokratiskt parti i nutid kan vinna val med närmare 50 procent av rösterna. Det hände nämligen Labour Party 2020. Senast de svenska Socialdemokraterna var i närheten av sådana resultat var i slutet av 1960-talet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.