Mejla

Jehna Al-Moushahidi

Danska S vill dumpa asylsökande i Afrika

Folketinget röstar om nytt förslag

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Om förslaget går igenom kommer asylprocessen outsourcas till Afrika.

LEDARE

Ett förslag på ny asylpolitik har presenterats av S-regeringen i Danmark och Folketinget kommer rösta om det under dagen. Om det nya förslaget går igenom kommer asylprocessen flyttas ut ur landet och i stället outsourcas till Afrika.

Om stödpartierna i Folketinget väljer att stötta regeringen och rösta för förslaget så kommer Danmark inte ta hand om någon asylprocess själva längre. Istället kommer alla människor som kommer till danska gränsen behöva åka till Afrika, och söka asyl därifrån. De kommer att behöva bo i mottagningscentrum eller flyktingläger tills de antingen får ett beslut om att de ska utvisas eller får uppehållstillstånd. Först då är de välkomna till Danmark. Ett beslut som kan ta flera år.

Stark kritik

UNHCR och EU är bland dem som starkt kritiserat förslaget och menar att istället för att ta sitt ansvar och hjälpa människor så flyttar man över ansvaret till andra länder. Danmark utnyttjar också afrikanska stater genom att betala dem för att ta hand om de människor som man inte vill veta av. Vilka rättigheter som personerna kommer få tillgodosedda i dessa länder är högst oklart i dagsläget.

Lång väg till integration

Lagen skulle få förödande konsekvenser för människor på flykt. Dels får de inte chansen att integreras i det danska samhället, vilket innebär att om de väl får asyl kommer vägen till språk och arbete bli onödigt lång. Dessutom kommer man inte titta på om de afrikanska länderna man ska samarbeta med är säkra för dem som skickas dit. En person som är rädd för att hamna i Rwanda på grund av sin identitet, kan hamna där ändå. Att automatiskt skicka asylsökande till andra länder där man inte kan säkerställa deras skydd är ett direkt brott mot internationell rätt.

Vill slippa människosmugglare

Danska Socialdemokraterna menar att syftet med förslaget är att hitta säkra vägar till Danmark - att man ska slippa människosmugglare helt enkelt. Det påståendet är helt befängt då förslaget inte har några konkreta lösningar på hur man ska tampas med just människosmugglare.

Syftet med politiken är tydligt - man vill inte ha några asylsökande i Danmark alls. Man är villig att göra vad som helst för att asylsökande inte ska nå Danmark. Det är en oroväckande utveckling för hela Norden.

***
Chatta med Jehna Al-Moushahidi. Chatten öppnar 09.00, men ställ dina frågor redan nu.

Av: 

Jehna Al-Moushahidi

Publisert:

LÄS VIDARE

Sverige hade inte klarat corona utan invandrarna

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingpolitik

Danmark

Migrationspolitik

Migration

Socialdemokraterna

Norden