Mejla

Anders Lindberg

Dina vänner har en historia, Kristersson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Gustaf Ekström, en av SD:s grundare, längst ner i högra hörnet
Gustaf Ekström, en av SD:s grundare, längst ner i högra hörnet

LEDARE

Ulf Kristersson har sedan han valdes för en vecka sedan upprepade gånger svarat på frågor som ingen ställer.

Vill han bilda regering med SD?

– Nej.

Vill han samarbeta om politiken med SD?

– Nej.

”Att vi inte vill samarbeta med SD har uppenbara skäl. För mig är Sverige en öppen plats i världen. SD återkommer och pratar om det internationella och invandrare på ett sätt som jag inte gillar,” sa han till SVT i veckan.

”Inte gillar”

Att Ulf Kristersson ”inte gillar” SD är faktiskt helt ointressant, ingen tror att han tänker bilda regering med Jimmie Åkesson.

Men kommer SD att ingå i hans regeringsunderlag?

Matematiken talar för att han inte har något annat val.

Enligt senaste Sveriges radios ”Svensk väljaropinion”, som väger samman flera stora opinionsmätningar har de fyra allianspartierna tillsammans 37,3 procent. Att de skulle öka till över hälften av väljarna är i praktiken uteslutet.

De rödgröna får 41,7 procent och är därmed rejält mycket större. Dessutom ökar S just nu.

Åkesson kräver

Fakta är att utan SD:s 17,8 procent så har Ulf Kristersson inte skuggan av en chans att bilda regering.

Enligt ”Svensk väljaropinion” åker Kristdemokraterna ur riksdagen men även om de skulle klara spärren samlar Ulf Kristersson bara drygt var tredje väljare i sitt lag.

– Vi tänker inte sälja oss gratis, sa Jimmie Åkesson till Expressen i mars.

SD listar fyra områden där de kräver inflytande, migrationspolitiken, kriminalpolitiken, hälso- och sjukvården samt pensionärerna.

Vill styra invandring och rättstaten

Om Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna accepterar Jimmie Åkessons syn på invandring och på rättstaten är det med andra ord fritt fram för Kristersson.

Annars inte.

Och med Jimmie Åkessons utsträckta hand kommer en hel del bagage.

Det första är människosynen. I veckan var SD:s chefsideolog Mattias Karlsson ute och angrep två ungdomar, Fatemeh Khavari och Amir Nabizadeh, kallade dem illegala och jämförde dem men terrorister.

Nu är Karlsson anmäld för förtal och upphovsrättsbrott. Men han backar inte, att misstänkliggöra oskyldiga baserat på deras utseende är ju själva poängen med Sverigedemokraterna.

Inte som i Ungern

Det andra är SD:s syn på den liberala demokratin, på fri media, oberoende rättsväsende och ett fritt samhälle.

Förvisso har partiet polerat upp sin yta. Men gräver man en centimeter djupare kommer bockfoten fram.

“Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här.” skrev Sverigedemokraternas partisekreterare Rickard Jomshof på Facebook.

”Dagens polischefer ska bort när vi tar makten. Varenda en ska väck och ersättas med riktiga poliser” skrev Ted Ekeroth, då ordförande för SD i Skåne.

”Vår långsiktiga ambition är att få bort de andra partierna.” sa Pavel Gamov, ledamot för SD i riksdagen till Upsala nya tidning.

Tro inte för en sekund att de inte menar vad de säger.

De bruna rötterna

Det tredje är SD:s ständigt närvarande historia.

Karlsson, Jomshof, Ekeroth och Gamov är inga ensamma galningar. De är del av en rörelse med rötter i 20- och 30-talens svenska avgrundshöger och som överlevt in i våra dagar.

Några som studerat hur dessa rötter ser ut i praktiken är Johan Ulvenlöv, Matti Palm och Anders Larsson som i boken Utan ånger : Gustaf Ekström - SS-veteranen som grundade Sverigedemokraterna (Vaktel förlag 2017) följt en av de enskilda rottrådarna.

Den frivillige SS-soldaten Gustaf Ekström var inte ledargestalt, utan en av många män i ledet. 1926 går han med i SFKO, Sveriges fascistiska kamporganisation, och sedan vidare till nazistpartiet, Waffen-SS och SS högkvarter i Berlin.

Läs historien Kristersson

Efter kriget återvände Gustaf Ekström till Sverige och fortsatte sitt nazistiska arbete, han var med och grundade SD i Malmö 1988. Han var även revisor i partistyrelsen.

Ulf Kristersson borde läsa ”Utan ånger : Gustaf Ekström - SS-veteranen som grundade Sverigedemokraterna” innan han tar Jimmie Åkessons utsträckta hand.

I kväll gör Ulf Kristersson sin debut i partidebattsammanhang i SVT 2. Det är ett bra tillfälle för Moderatledaren att börja svara på den fråga människor faktiskt ställer.

Kommer han att försöka bli statsminister även om det krävs aktivt stöd från Sverigedemokraterna?

Lyssna gärna på Aftonbladet ledarsidas författarsamtal på Bokmässan om ”Utan ånger : Gustaf Ekström - SS-veteranen som grundade Sverigedemokraterna” med Johan Ulvellöv och Matti Palm.

Länk finns här.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

SD:s nazirötter är värre än vi vetat

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ulf Kristersson

Jimmie Åkesson

Sverigedemokraterna

Kristdemokraterna