Mejla

Anders Lindberg

Nazism är en förolämpning

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

För tre år sedan var nazistiska Svenskarnas parti i Almedalen för att hålla torgmöten och tal. Det var början på den första riktiga nazistiska valkampanjen sedan andra världskriget. Svaret på deras närvaro blev en massiv mobilisering av vanliga människor som protesterade.

"Inga nazister på våra gator" var gotlänningarnas tydliga budskap. Och hela valrörelsen fortsatte på ungefär samma sätt. När nazisterna demonstrerade lät Svenska kyrkan klockorna ringa - en urgammal varning för annalkande fara.

0,07 procent

Sammanlagt fick Svenskarnas parti 4189 röster i valet, eller 0,07 procent. I dag är partiet nedlagt - tomma tunnor skramlar mest.

År 2014 samlade hela det demokratiska Sverige ihop sig och protesterade. Vi visade tillsammans att nazismen hör hemma på politikens sophög - inte i Almedalen eller någon annanstans i vårt land.

Tess Asplunds icke-våldsprotest mot Nordiska Motståndsrörelsen i Borlänge 1 maj 2016 blev Årets bild

Men historien upprepar sig.

I dag slår Nordiska motståndsrörelsen, en öppet nazistisk och våldsbejakande organisation, upp sina tält i Visby. Den förening för funktionshindrades rättigheter som fått tältplatsen bredvid har valt att åka hem. Under Nazityskland mördades minst 250 000 människor enbart på grund av sin funktionsnedsättning.

Mångfaldsparaden

Även RFSL, som arbetar för hbtq-personers rättigheter, har tvingats ställa in stora delar av sin verksamhet på grund av Nordiska motståndsrörelsen. Men klockan 14.00 kan alla som vill protestera mot nazisterna delta i årets Mångfaldsparad.

År 2014 var det just den folkliga mobiliseringen som stoppade nazisterna. Mångfaldsparaden är därför förmodligen Almedalens viktigaste arrangemang.

Nazism är en intellektuell förolämpning. Tron på att det finns människoraser och en judisk världskonspiration, som i hemlighet styr världen, är befängd. De övertygar knappast någon med sitt tält.

Ett fysiskt hot

Men våldsbejakande nazister utgör ett fysiskt hot mot alla som på ett eller annat sätt inte passar in i deras samhälle: judar, muslimer, funktionshindrade, homosexuella och politiska motståndare.

Och nazisterna begränsar yttrandefriheten för alla andra deltagare i Almedalen. För när man släpper in aktörer som hyllar våld som politisk metod är ordet inte längre fritt - för någon.

Till nästa år måste Region Gotland och polisen skärpa sig. Våldsbejakande organisationer hör inte hemma på en demokratifestival.

Aldrig mer nazister i Almedalen.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenskarnas parti

Nazism

Svenska kyrkan

Region Gotland

Hbtq

Almedalsveckan