ÅSIKT

En tystad politiker hotar demokratin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
I spåren av det ökande flyktingmottagandet har även hoten mot svenska politiker ökat.
LEDARE

MP-politikern Nils Karlsson i Malmö lämnar posten som kommunalråd efter valet. Han har gjort sig känd även utanför Skåne genom att vara en humoristisk och kvick röst på Twitter, som vågat vara öppet självkritisk till det egna partiet.

Men det beteendet har kostat på. Nils Karlsson har flera gånger blivit utsatt för drev, hot och hat i sociala medier.

Flyktingfrågan föder hat

– Det tär och tröttar att hela tiden få höra att någon borde mörda ens fru, säger han till Sydsvenskan.

Nils Karlsson är långt ifrån ensam om de upplevelserna. En majoritet av folkvalda kommuntoppar har varit utsatta för hot, trakasserier, skadegörelse och ibland rena dödshot, visar en enkätundersökning gjord av tidningen Dagens Samhälle.

Kommunstyrelseordförande Marie Dahlin (S) i Vänersborg har fått brev med bilder av patroner, knivspetsar och hakkors. Även hon har funderat på att sluta sitt politiska uppdrag, säger hon till tidningen.

Så många som var fjärde tillfrågad i enkäten har övervägt detsamma. Särskilt utsatta är kvinnliga politiker, och samtliga säger att hoten tilltagit de senaste åren. Flyktingfrågan är den som har gett upphov till mest hat och många bedömer att det bara blir värre om de öppet berättar om hotbilderna.

De sammanlagda svaren ger en skrämmande lägesbild av ett uppskruvat och polariserat samtalsklimat. En naturlig konsekvens av att politiker blir rädda är att de drar sig undan, blir mindre tillgängliga och i värsta fall tystnar.

Klyftorna ökar

Vanliga människor måste våga ta på sig ansvarsfyllda politiska uppdrag, annars vidgas bara klyftan mellan politiken och människors vardag. Den här utvecklingen bör tas på största allvar, både av polisen och av oss envar som medborgare.

Skrämda politiker är ett direkt hot mot vår demokrati.

ARTIKELN HANDLAR OM