ÅSIKT

Elefanten i rummet är Jimmie Åkesson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET / 3226
LEDARE

Förmodligen hade Anna Kinberg Batra (M) sett fram mot resan till det soliga Kalifornien. Det blev jobb och möten men hon hann även med att viga en av sina nära medarbetare.

Efter ett förskräckligt politiskt år där Alliansen spruckit och opinionssiffrorna rasat behövde hon nog även lite luftombyte.

Men likt konspiratörer i någon sydamerikansk bananrepublik väntade hennes interna kritiker i det höga gräset på att störta henne. Nu tog de chansen.

Kuppmakare

Jag vet inte hur mycket Anna Kinberg Batra och hennes närmaste krets tänker på sol och Kaliforniens stränder just nu, men här hemma verkar kuppmakarna just ha fått upp farten.

Ganska mycket sipprar ut från partiet just nu. Centrala aktörer tycker sig inte längre ha något att förlora.

Politiska kupper följer ungefär samma dramaturgi oavsett parti. Det börjar med kritik utifrån, ett stilla brus från ledarsidor och gräsrötter i landet. Sen kommer de första anonyma källorna, följt av ett fåtal kommunalråd och ledamöter i partistyrelsen som framför offentlig kritik.

Krypskytte

Men de verkliga kuppmakarna finns alltid i ledarens omedelbara närhet och krypskyttet brukar följas av krav på extra möten, löften om att lyssna och så, till slut - den stora uppgörelsen.

I Anna Kinberg Batras fall talar mycket för att sommartalet på Mosebacke 6 juni blir avgörande.

Det vore dumt att räkna ut henne - hon har vänt skutan förut. Särskilt som hon enligt en rundringning av SVT får stöd från minst 13 av 22 länsförbund. Bara Östergötland har öppet krävt hennes avgång.

Avgrund

Men hennes parti är på marsch ner i avgrunden. De befinner sig i en permanent förnekelsefas där falangernas käpphästar regerar debatten.

I januari meddelade Anna Kinberg Batra att hon öppnar för samarbete med SD. Sedan dess har hennes personliga förtroende liksom partiets opinionssiffror fallit samman.

Enligt Statistiska centralbyråns stora opinionsmätning som presenterades i går har Moderaterna fallit från 22,8 procent i november förra året till 18,1 i dag. Efter SD-utspelet verkar liberala M-väljare strömhoppa till Centerpartiet.

Slits i två delar

Medan Kinberg Batras parti slits i två delar har Sverigedemokraterna gått om för första gången någonsin i en SCB-mätning. Det är ingen liten skalp för ett parti med rötterna i nazismen.

Men i stället för att ifrågasätta SD-strategin är Moderaterna upptagna med att kritisera kommunikationen. Som om inte väljarna uppfattat vad Moderaterna vill.
Förmodligen är problemet det motsatta - folk vet precis.

Moderaterna vill bilda regering till vilken kostnad och med vilka samarbetspartners som helst. Varken principer eller politiska reformer är viktiga utan det som betyder något är makten. Spelet är viktigast.

Ett politiska argument?

Just detta verkar partiets olika falanger vara överens om. Har någon hört ett enda politiskt argument för att Kinberg Batra ska sparkas?

Den politiska klyschan "det är fel på kommunikationen" har alltid en underton av att väljarna är lite dumma. Men det dunkelt sagda är oftast det dunkelt tänkta. Om ett parti inte kan förklara sin politik någorlunda begriplig beror det förmodligen på att den inte håller.

Nästa SCB?

Antagligen vore det bästa för Moderaterna att helt lägga ner maktspel och personfrågor och i stället börja fundera på vilka samhällsproblem väljarna vill ha svar på.

Men då måste partiet våga erkänna att elefanten i rummet inte är den egna partiledaren utan Jimmie Åkesson. Och det är bråttom.

För om utvecklingen fortsätter kan Centerpartiet vara större än Moderaterna nästa gång SCB frågar.

ARTIKELN HANDLAR OM