Jonna Sima

Paludans islamhat leder bara till våld

Polischeferna borde stoppat hans demonstrationer

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stram Kurs partiledare Rasmus Paludan tänder eld på en koran vid en demonstration på Nobeltorget i Malmö i slutet av februari i år.
Stram Kurs partiledare Rasmus Paludan tänder eld på en koran vid en demonstration på Nobeltorget i Malmö i slutet av februari i år.

Polismännens vittnesmål från påskens upplopp runtom i Sverige får blodet att isa. De beskriver en fruktan för sina liv, en aldrig tidigare skådad hänsynslöshet.

Skulle de ens komma hem till sina familjer på kvällen?

Polisbilar sattes i brand i Örebro.
Polisbilar sattes i brand i Örebro.

Bilderna av stenar som kastas, utbrända polisbilar, bussar, vanliga människors bilar och en förstörd förskola i Rosengård påminner om rena krigszoner.

Och är det någon gång vi borde veta bättre är det väl nu. Tiotusentals ukrainare flyr hit från Rysslands anfallskrig och många är oroliga för att även Sverige, som varit förskonade från krig i 200 år, ska dras in i oförutsedda händelser.

Alla tänkande människor fördömer våldet. Men frågan som måste ställas är om katastrofen hade kunnat stoppas i tid? Och svaret på det är ja, det hade den. Om inte några av landets polischefer varit så naiva inför högerextremismen.

Förakt mot islam

Den danske advokaten och politikern Rasmus Paludan är en hatmånglare. Ideologin som hans politiska parti Stram Kurs bygger på är ett förakt mot islam och muslimer.

För att bli medlem i Stram Kurs måste man "ta avstånd" från rasism och nazism. Det är som ett ruttet skämt. Eller ännu värre – en total urvattning av språkets innebörd.

När partiet gick till val i Danmark 2019 gjorde de det med löften om att förbjuda islam i Danmark, stoppa invandring från icke-västländer samt att utvisa icke-västliga invandrare och flyktingar.

Det är per definition och enligt alla internationella konventioner rasism.
Rasmus Paludans parti är marginaliserat i dansk politik, de sitter inte ens i Folketinget, den danska riksdagen.

Använder Sverige som slagträ

"Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad", som författaren Hjalmar Söderberg skriver i "Doktor Glas".

Paludan är en avskydd och föraktad politiker av många, älskad av få. Han har insett att det är effektivt att åka över Öresundsbron för att skapa oreda i Sverige.

För många danskar har Sverige blivit ett varnande exempel på bristande integration. Att Sverige är ett mer framgångsrikt land – nästan oavsett vilken parameter man studerar – nämns mer sällan.

Rasmus Paludans Stram kurs ville bränna islams heliga skrift, Koranen, i Rosengård redan 2020. Han nekades demonstrationstillstånd och fick inreseförbud till Sverige under två år.

Men hans sympatisörer trotsade förbudet och satte eld på Koranen ändå, vilket ledde till upplopp i Malmö som liknar scenerna vi sett den gångna helgen.

Sedan dess verkar Rasmus Paludan ha filat på en plan att återigen åka till Sverige och skapa krigsrubriker. Det lyckades han tyvärr med.

Tack vare en svensk pappa har han ett svenskt medborgarskap och kan åka hit som han vill.

Men för den skull borde han inte ha fått något demonstrationstillstånd. Polischefer skulle ha kunnat hänvisa till de våldsamma händelserna i Malmö 2020 och sagt nej.

Delas SD:s syn på flyktingar

Paludans hatiska islambudskap häller bensin på den rådande samhällsdebatten. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har använt kriget i Ukraina till att återigen göra skillnad på kristna och muslimer. Ukrainare som kommer hit är "riktiga flyktingar", de som flyr krig i Afrika är "proffsflyktingar". Det finns ingen logik i det resonemanget förutom för någon som gör skillnad på folk och folk.

Rasmus Paludan vet exakt vilka strängar han spelar på när han vill bränna Koranen i svenska muslimtäta bostadsområden. Under den muslimska högtiden Ramadan dessutom.

Olof Wiske, lektor i konstitutionell rätt, säger till TV4 att polisen borde ha nekat Paludan tillstånd att bränna Koranen i svenska miljonprogram i helgen.

Yttrandefrihet och demonstrationsrätten är tänkt att skydda fredliga samtal och folksamlingar – inte för att provocera fram bråk. Svenska polischefer har här en läxa att lära sig.

Det är uppenbart för alla att de hemska påskupploppen aldrig hade skett om Polisen nekat Rasmus Paludan tillstånd för sin hatturné.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.