Jonna Sima

Den stora frågan är: hatar Busch Sverige?

Vissa lagbrytare är tydligen värre än andra

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch och Jimmie Åkesson använder dubbla måttstockar i synen på kriminalitet. Vissa som bryter lagen anses hata Sverige, andra inte.
Ebba Busch och Jimmie Åkesson använder dubbla måttstockar i synen på kriminalitet. Vissa som bryter lagen anses hata Sverige, andra inte.

Alla som inte lyder och respekterar svensk lagstiftning väljer att inte vara en del av Sverige. Så sa Ebba Busch nyligen i en debatt med justitieminister Morgan Johansson i "Studio Ett".

Det var ett spektakulärt uttalande. Särskilt som hon själv nyligen accepterat ett strafföreläggande om grovt förtal i samband med den infekterade hustvisten med 81-årige Esbjörn Bolin.

Att en sittande partiledare döms för brott är närmast unikt i Sverige. Senast det hände var på 1950-talet då Bondeförbundets partiledare Gunnar Hedlund dömdes för skattebrott.

Men Ebba Busch är inte den som drar sig för att ta till övertoner.

Politiska hundvisslor

Nu var det ju upprorsmakarna och våldsverkarna under påskupploppen hon syftade på i debatten med justitieministern. Och tydligen är det skillnad när Ebba Busch bryter mot lagen och när "de där andra" gör samma sak.

Vilka "de andra" är ledde till storbråk mellan KD och SR i förra veckan.

SR:s arabiska och somaliska redaktioner hade översatt Buschs fråga i Ekots Lördagsintervju om varför inte fler islamister blivit skadade i upploppen till "muslimer".

Självklart ska man citera korrekt, men det är inte helt lätt att översätta politiska hundvisslor.

Dömda sverigedemokrater

Även Jimmie Åkesson gick hårt ut efter påskkravallerna. Han föreslog bland annat att hela familjers uppehållstillstånd ska gå att dra tillbaka om en medlem ägnar sig åt tillräckligt allvarlig brottslighet.

”Sådana individer har inte i Sverige att göra”, skrev SD-ledaren i ett uttalande.
Men vad som ska göras åt Åkessons många dömda partikamrater talar han mindre om. Hans riksdagsgrupp är trots allt den i särklass mest kriminellt belastade. Ute i landet har var tjugonde sverigedemokratisk politiker blivit åtalad för brott.

Ska inte de också skickas ut ur landet?

I förra veckan lade oppositionspartierna fram sina vårändringsbudgetar. SD fokuserade sin på ett så kallat åtgärdsprogram mot parallellsamhällen. Partiet har rätt i att det behövs göras mer åt det utbredda utanförskapet och de kriminella gäng som hela tiden lockar nya barn och ungdomar.

Men SD verkar mer intresserat av att sätta skräck i människor än av att lösa några problem.

Bara vissa kriminella

I sitt program föreslår partiet bland annat att det upprättas visitationszoner i ”kulturellt och kriminellt belastade områden”.

Funkar inte det ska hela bostadsområden kunna rivas till grunden, enligt dansk förebild. Vart de hundra tusentals människor som bor i dessa områden ska ta vägen är outtalat.

SD:s rättspolitiske talesperson Tobias Andersson säger till SVT att människor som ingår i "parallella samhällen" inte har någon lojalitet mot den svenska rättsstaten och att de "i värsta fall hatar Sverige".

Visst är det lustigt att just invandrare som begår brott påstås hata Sverige? Men brottsbelastade Ebba Busch och hennes kriminella kollegor i SD beskrivs som "Sverigevänner" av sina anhängare.

På ren svenska kallas det hyckleri.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ämnen i artikeln