Ledare

Dadgostar avgör om Magda blir statsminister

Vänstern borde ta emot S utsträckta hand

Av: 

Jonna Sima

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Magdalena Andersson bör plocka upp mobilen och ringa Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar snarast.
Magdalena Andersson bör plocka upp mobilen och ringa Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar snarast.

LEDARE

GÖTEBORG. När Magdalena Andersson höll sitt installationstal som ny partiordförande på Socialdemokraternas kongress i Göteborg nu på förmiddagen kändes hon direkt självklar i rollen.

Det drygt timslånga talet var tryggt och säkert framfört, och hade ett djupt socialdemokratiskt innehåll med solidaritet och välfärd som bottenplatta.

Och de flesta inom rörelsen fick ett köttben.

LO-förbunden Byggnads, Elektrikerna och Målarna, som är missnöjda med LAS-uppgörelsen, hyllades. Medlemmarna i Kommunal, sa hon, förtjänar inte bara applåder utan respekt. Göran Persson fick till och med sin efterfrågade poesi.

Kvinnor har fått stå tillbaka

Men att lyssna på Magdalena Anderssons framförande fick mig också att känna ett stråk av vemod.

Det här talet var i en helt annan klass än något av Stefan Löfven.

Tanken på hur många duktiga kvinnor som har fått stå tillbaka för mindre talangfulla män är dyster. Att Sverige fortfarande hundra år efter att kvinnlig rösträtt infördes, och som sista land i Norden – och snart hela västvärlden – inte har haft en kvinna som statsminister är inte riktigt klokt.

Om Vänsterpartiet får bestämma kan det dröja längre än så.

På det uttalat feministiska partiet låter det nämligen inte som att det är självklart att acceptera Magdalena Andersson som ny statsminister i nästa vecka.

Trots att man så sent som i juli släppte fram Stefan Löfven, efter att man på SD:s initiativ fällt honom ett par veckor tidigare.

Men nu är det en ny spelplan som gäller, meddelade Nooshi Dadgostar i Aktuellt-studion i torsdags kväll.

Kravlistan bara växer

Vänsterpartiets kravlista verkar bara bli allt längre. Ordentligt höjda pensioner, en bra sjukförsäkring och att regeringen river upp LAS-överenskommelsen är några av Dadgostars anspråk till Socialdemokraterna.

– Det kommer att bli en svår förhandling, sa Vänsterledaren i SVT.

På pressträffen igår efter att Magdalena Andersson valts till ny partiordförande sa hon att hon kommer ”ha samtal med Nooshi Dadgostar i syfte om att komma överens”. Det borde S-ledaren ta itu med snarast.

Andersson konstaterade också på pressträffen att det bara är 17 veckor sedan riksdagen röstade fram en socialdemokratisk statsminister. Det enda som hänt sedan dess är att S har bytt partiordförande.

Dadgostar ser inte ut att dela den bilden.

Hennes parti fick vind i seglen när de fällde Löfvens regering i somras, nu hoppas de kanske på en repris. Vänsterpartiets opinionssiffror verkar viktigare än att man i så fall ger Kristersson chans att bilda den mest högerkonservativa regeringen i svensk historia.

S kan få gå i opposition

Den som lyssnade på Anderssons tal hörde en socialdemokrati med nytt självförtroende. Den svaga staten har nått vägs ände, menade S-ledaren. Hon slog fast att grunden för det goda samhället är att löntagare får en ålderdom i ekonomisk trygghet, en fungerande sjukförsäkring och trygghet på jobbet.

Det kanske inte är tillträckligt för Vänsterpartiet. Fäller de Andersson får talmannen utlysa nyval.

Om Magdalena Andersson blir ny statsminister efter det går inte att sia om. Kanske får vi på grund av det feministiska Vänsterpartiet vänta ännu ett sekel på att få en kvinna på statsministerposten.

Publisert:

LÄS VIDARE

Vad "Magda" menar med att släppa loss

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraterna (Danmark)

Magdalena Andersson

Löfvens avgång

Nooshi Dadgostar

Vänsterpartiet

Byggnads

Angela Merkel