Mejla

Jonna Sima

Friskolor leder till politisk korruption

Ännu en L-topp blir skollobbyist

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lotta Edholm tillsammans med partiledaren Nyamko Sabuni när Edholm var skolborgarråd i Stockholm. Idag har hon bytt sida och jobbar hon för börsnoterade skolkoncernen Tellusgruppen.
Lotta Edholm tillsammans med partiledaren Nyamko Sabuni när Edholm var skolborgarråd i Stockholm. Idag har hon bytt sida och jobbar hon för börsnoterade skolkoncernen Tellusgruppen.

Liberalen Lotta Edholm är en av Stockholms mest erfarna lokalpolitiker. Förra året lämnade hon posten som skolborgarråd i Stockholms stadshus och sin plats i Liberalernas partistyrelse. Nu ska hon i stället arbeta inom en annan styrelse – i den börsnoterade skolkoncernen Tellusgruppen. VD:n för företaget är även det en före detta liberal politiker, Bijan Fahimi, som också har ett förflutet i Liberalernas partistyrelse.
Tellusgruppen startade 2007 och driver idag 23 förskolor, fyra grundskolor och erbjuder barnpassning och läxhjälp. I april i år blev företaget börsnoterat och enligt aktiemäklarbolaget Mangold rekommenderas investeringar i Tellusgruppens aktier eftersom "friskolor tar marknadsandelar i raketfart". Mangold spår en tillväxt med 40 procent för skolkoncernen de kommande två åren och att aktiekursen kan öka med 120 procent.

För Lotta Edholm skulle det innebära klirr i kassan. På Tellusgruppens hemsida står det att hon äger 12 500 aktier samt 12 500 teckningsoptioner.

Röda mattan till näringslivet

Edholm är långt ifrån ensam om att gå från toppolitiken och rakt in i näringslivet. Särskilt välfärdsföretagen har rullat ut röda mattan för politiker med attraktiva nätverk. Listan kan göras lång på borgerliga politiker som har gjort stora pengar på att byta sida. Flera av dem var själva med och drev igenom den friskolereform som har gjort den svenska skolan till en tummelplats för riskkapitalister.
Friskolorna har kunnat öka i raketfart just för att de konkurerar ut de kommunala alternativen. De resurssvaga grupperna blir kvar i de kommunala skolorna, medan barn som kräver mindre resurser söker sig till privata skolor. Då slipper skolkoncernerna anställa dyra lärare och lärarassistenter och kan på så sätt få en fet vinstmarginal.

Stoppat förslag för jämlik skola

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har försökt sätta stopp för vinstjakten i skolan, men varje försök har röstats ned i riksdagen av de borgerliga partierna. I den så kallade Åstrandsutredningen finns en rad förslag på hur skolan kan bli mer jämlik, men Liberalerna har hårdnackat vänt sig mot att förändra kösystemet som skulle blanda upp skolorna mer.
Inom nationalekonomi talar man om begreppet fördelssökande, som innebär att företag försöker öka intäkterna genom att manipulera reglerna istället för att konkurrera med en bättre produkt. Det är vad vi sett hända i den svenska skolan.

Före detta politiker som Lotta Edholm har blivit som ett slags oligarker som efter den politiska karriären kan dra in storkovan på skattebetalarnas bekostnad i privata företag inom vård, skola och omsorg. Marknadiseringen av välfärden bäddar för konstiga incitament och en sorts korruption inom politiken: om du kliar min rygg, kliar jag din.

Liberalerna kallades en gång för lärarnas parti, nu har det blivit ett parti för friskolelobbyister.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.