Mejla

Zina Al-Dewany

Bostadsfiaskot har gjort unga hemlösa

Mest övervärderade bostäderna i EU

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

EU har länge varnat för att Sverige har de mest övervärderade bostäderna i unionen.
EU har länge varnat för att Sverige har de mest övervärderade bostäderna i unionen.

LEDARE

Det är bostadsbrist i nästan hela Sverige. Värst är det i Stockholm, med en av världens mest övervärderade bostadsmarknader. Det slår rapporten Global Estate Bubble Index fast, som tagits fram av den Schweiziska banken UBS. EU har länge varnat för att Sverige har de mest övervärderade bostäderna i unionen. Och medan mäklare och banker följer prisutvecklingen med stora ögon, står tiotusentals människor utanför bostadsmarknaden.

Verklighetsfrånvända amorteringskrav

Lösningar finns det gott om, menar experterna.

Ett förslag som kom i veckan var att ta bort amorteringskravet för unga. Det betyder att unga vuxna som köper en lägenhet, inte ska behöva betala av lika stor del av lånet som det annars skulle krävas. Det menar SBAB, som kommer fram till att detta stänger ute 23 000 unga vuxna från att köpa sin fösta etta i Stockholm. De som sätter de höga kraven är Finansinspektionen. De menar att det är för de ungas skull, så att de inte ska belåna sig för mycket. Men för en person som lever på osäkra anställningar, har studielån och betalar i snitt 8 000 kronor för en lägenhet i andrahand så kan det upplevas verklighetsfrånvänt.

Chockhöjda hyror

En lösning från regeringen är att införa marknadshyror. Något som skulle få chockhöja hyrorna, men som Centerpartiet har fått igenom i januariavtalet. Ett annat förslag från regeringen är statliga startlån för unga, det kanske vore något? Men i allt prat om marknaden glömmer vi lätt bort att bostaden först och främst är en rättighet. Kanske är det därför ingen politiker föreslår det som finns framför näsan på dem – att bygga fler billiga hyresrätter. De senaste 20 åren har det byggts 20 000 bostäder per år, det är hälften av vad andra jämförbara länder lyckas med. Det kanske låter platt, men ibland är den enklaste lösningen även den bästa.

Av: 

Zina Al-Dewany

Publisert:

LÄS VIDARE

Bostad har blivit en lyx för unga

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Bostadsmarknad

Finansinspektionen

Centerpartiet

SBAB

Unga vuxna

Studielån