ÅSIKT

I Sverige ska alla ha svenska löner

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Bild: Robert Nyberg

I dag är arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i Luxemburg för att träffa sina kollegor från de andra EU-länderna. På dagordningen finns bland annat förslaget om nya regler för arbetare som jobbar i ett annat EU-land.

Just den frågan varit politiskt sprängstoff ända sedan konflikten på skolbygget i Vaxholm för treton år sedan, och i våras ändrade riksdagen lagen. Ytterst handlar det om lönen på byggen, i restauranger och på andra svenska arbetsplatser.

EU-samarbetet är i grunden ett försök att skapa en fri marknad för varor, tjänster och människor. Därför har unionen massor av regler för att skydda konkurrensen. Det finns dock ett område där de flesta inser att en helt fri konkurrens skulle få förödande konsekvenser - på arbetsmarknaden.

Arbetet - en vara

Arbete är nämligen ett slags vara som köps och säljs, och om löntagarna - som säljer sitt arbete - tvingades konkurrera med varandra skulle arbetsgivarna - som köper arbete - ofta få alldeles för mycket makt.

Det svenska svaret är starka fackliga organisationer, ett slags lönekarteller. Med kollektivavtal och strejkrätt har de kunnat skapa en balans på arbetsmarknaden.

Konflikten i Vaxholm visade att dagens EU-regler har ändrat på den balansen. Facket får bara ställa minimikrav när företag från andra länder placerar anställda i Sverige.

Det har öppnat för låglönekonkurrens, mitt inne på svenska arbetsplatser.

Samma villkor

Det förslag som EU-parlamentets sysselsättningsutskott röstade om i förra veckan och som arbetsmarknadsministrarna diskuterat i dag ska göra det möjligt att ställa krav på samma villkor, oavsett från vilket land de anställda kommer.

Lika lön för samma arbete, en ganska självklar princip kan man tycka.

Den svenska borgerligheten håller dock inte med. För moderaterna i Europaparlamentet existerar nämligen inget problem. Det förekommer ingen lönedumpning, inga oskäliga arbetsvillkor och ingen oschyst konkurrens.

Ordning och reda

“Det är redan ordning och reda på arbetsmarknaden” skrev Gunnar Hökmark och Christofer Fjellner förra veckan i Göteborgs Posten.

Så kan bara den som helt tagit arbetsgivarnas parti resonera.

Nya EU-regler för utstationerad arbetskraft löser inte alla problem. De kommer inte att sätta stopp för lönedumpning eller utnyttjande av anställda. Men de skapar bättre förutsättningar för de fackliga organisationerna att försvara idén om lika lön för lika arbete.

Det är just det Moderaterna har så svårt att acceptera.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM

EU