Mejla

Zina Al-Dewany

Så tjänar M på att förstöra vården

NKS blir ett argument för privatiseringar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Problemen med Nya Karolinska riskerar bli argument för privata sjukvårdsförsäkringar och, i förlängningen, privatiserad vård.
Problemen med Nya Karolinska riskerar bli argument för privata sjukvårdsförsäkringar och, i förlängningen, privatiserad vård.

LEDARE

Efter beskedet om det stora varslet på Nya Karolinska Sjukhuset, NKS, i Stockholm skrev en av sjukhusets läkare ett inlägg på Instagram. ”Ät mycket frukt och grönt. Motionera. Håll er friska. Karolinska kommer inte kunna hjälpa er. Patientsäkerheten KOMMER att vara hotad.”

Mina tankar borde gå till alla sjuka som prioriteras bort, all vårdpersonal som gråter under de för korta rasterna och de som ser anhöriga hamna i kläm när organisationen ska slimmas. Men det enda jag tänker är hur de ansvariga lyckats komma undan.

Bara konsten har kostat 118 miljoner kronor.

Nya Karolinska vill säga upp 600 tjänster, både läkare och undersköterskor ska bort. Orsaken är ett
”pressat ekonomiskt läge”, något som känns absurt när du promenerar in i byggnaden. Entrén är maffig – och det ska den vara. Bara konsten har kostat 118 miljoner kronor. Det är ingenting mot de 57 miljarder som prislappen för sjukhuset landar på.

Under de 13 år som Moderaterna styrt landstinget i Stockholmsregionen har NKS blivit världens 13:e dyraste byggnad. Detta medan avdelningar överbelastas och personal sägs upp. Sjukhusdirektören uppmanar personalen att spara in på fika och att inte ringa internt genom växeln. Bygget i sig är en nationell skandal, nu senast med svartmögel på nya barnakuten. Att sjukhuset nu nominerats som ”bästa vårdbyggnad” låter som ett dåligt skämt. ”Jag blir full i skratt”, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, till Expressen.

Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholm twittrar, att ”(…)vi ska nettobetala 4,2 miljarder år 2023 till andra län, av stockholmarnas pengar som borde gå till sjukvård och kollektivtrafik. (S)kammens rodnad på sossekind är på sin plats”.
Plötsligt är det regeringens fel att NKS, som styrs av Svenonius och hennes gäng, går back. Det här är samma politiker som satte stopp för en granskning av upphandlingarna när hennes make Jan Svenonius var upphandlingschef för NKS. Under Svenonius första år som landstingspolitiker landade notan för NKS-konsulterna på 28 miljoner kronor. Pengar som ingen riktigt förstod vad de gick till.

Samtidigt går personal på knäna och tar hand om fler patienter med mindre resurser. I slutändan är det patienterna som får betala det högsta priset: osäkerhet om man får vården som behövs eller om man kommer att dö medan man står i kö.

Nu har det gått så långt att läkares hetaste tips är att inte bli sjuk i det blågröna Stockholm.

Här kan man tro att Irene Svenonius gjort sitt som politiker. Men Ulf Kristersson lyfte nyligen in henne till partistyrelsen. I Moderaternas värld verkar det löna sig att syssla med jäv, dyra privatiseringar och dåliga upphandlingar.
Och varför inte? Nu kan de peka på vårdkrisen och säga att den enda lösningen är ännu fler privatiseringar. Låt människor välja! Låt patienten betala mer! Är du orolig kan du köpa en privat sjukvårdsförsäkring. Men då måste du vara frisk nog, ha rätt vikt och rätt genetik, annars blir risken för försäkringsbolaget för stor. Och snart har Moderaternas hela våta privatiseringsdröm gått i uppfyllelse.

Av: 

Zina Al-Dewany

Publisert:

LÄS VIDARE

Bristfällig ventilation på Nya Karolinska

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Nya Karolinska

Ulf Kristersson

Moderaterna

Stockholm

Politik

Sjukvård

Upphandlingar