Mejla

Ingvar Persson

Nytt år och lägre skatt för de rika

Kan inte bli Magdalena Anderssons arv

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det återstår bara några dagar av året. I nästa vecka skriver vi 2020 och det betyder också att experimentet med servettbudgeten tar slut. Sverige kommer åter att ha den budget regeringen och Magdalena Andersson presenterat.

Bland annat innebär det förändringar av skatterna. En pensionär med en inkomst på 17 500 kan till exempel räkna med ytterligare en knapp hundralapp i månaden. Glesbygdsbor i stödområde A och B kommer att få en skattesänkning på 137 kronor i månaden, ett slags kompensation för år av försummad regionalpolitik.

Värnskatten försvinner

Framför allt innebär dock den nya budgeten att värnskatten försvinner. Det blev Liberalernas stora seger i förhandlingarna om Januariavtalet. 345 000 svenskar med en inkomst på över 700 000 kronor kan räkna med en rejäl förbättring.

Den som har en månadsinkomst på 75 000 kronor får en skattesänkning på 1 200 kronor i månaden av Magdalena Andersson.

Finansdepartementets egna tjänstemän pekar i långtidsutredningen ut växande ekonomiska klyftor som vårt stora problem. Tidningen Kommunalarbetaren beskriver hur sex av tio kommuner redan tvingas spara i äldreomsorgen. Och regeringen ger ett antal medmänniskor med en årsinkomst på över 700 000 kronor en rejäl nyårspresent.

Det är klart att det är provocerande.

Klyftorna ska utjämnas

I Januariavtalet finns också planer på en grundlig reformering av skattesystemet. Enligt uppgörelsen ska den "utjämna dagens växande ekonomiska klyftor".

Magdalena Andersson tror inte att den stora skattereformen kommer att hinna genomföras under mandatperioden. Hon borde dock trycka på.

Det skulle vara tråkigt om det vi kan minnas efter Magdalena Anderssons tid på finansdepartementet är en avskaffad värnskatt och ändå större klyftor.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

På Grands veranda skålar det fina folket

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Magdalena Andersson

Skattepolitik

Sverige

Statsbudgeten